Categories
Artikkelit

Namikan fysiikka on parempi kuin koskaan aikaisemmin

HEIKKI SAIRANENLAPPEENRANTA. Lappeenrannan Namikan fyysisestä valmennuksesta

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Namikan fyysisestä valmennuksesta vastaavat Risto Kangas ja Tapani Valkonen ovat iloisesti yllättyneitä. Kun Namikan jenkit tulivat Lappeenrantaan, valmentajien ei tarvinnut huokaista syvään, sillä pelaajat olivat jo valmiiksi hyvässä kunnossa.

– Kaverit osaavat juosta todella hyvin, mutta sellaista niin sanottua likaista työtä pitää vielä tehdä, Kangas toteaa.

Likaisella työllä Kangas tarkoittaa muun muassa lihastasapainon kokonaisvaltaista harjoittelua. Sitä jenkkipelaajat ovat laiskahkoja tekemään.

– Esimerkiksi takareisien voima ja tasapaino ei ole aina paras mahdollinen, elokuun lopussa Namikan jenkit testannut Kangas sanoo.

– Kun saamme myös sen puolen kuntoon, paikat kestävät koko pitkän kauden. Loukkaantumisriski tulee huomattavasti pienemmäksi.

Kankaan ja Valkosen mielestä perusasiat ovat kuitenkin kunnossa.

– Siellä yliopistoissa juostaan paljon ja se kyllä näkyy. Kaverit jaksavat juosta paljon. He ovat myös erittäin kimmoisia ja jatkossa kun saamme myös lihastasapainon kuntoon ja voimaa lisää selkeillä perusharjoitteilla, tilanne muuttuu aina vain paremmaksi, Kangas uskoo.

NAMIKAN fyysiset valmentajat pitävät joukkueen lähtötilannetta huomenna alkavaan kauteen hyvänä. Vaikka Kankaalla ja Valkosella on uusi satsi koulutettavana kultakantaan, heidän mukaansa lähtötaso on parempi kuin koskaan.

– Näin urheilullisia kavereita meille ei ole tullut koskaan aiemmin. Tahto tehdä töitä ja myös kurinalaisuus on parempi kuin koskaan. Tästä on hyvä lähteä rakentamaan menestyvää joukkuetta.

Kangas ja Valkonen eivät kuitenkaan tyydy nykyiseen tasoon. Heidän mukaansa parempaa on luvassa, sillä töitä tehdään koko kauden.

PARIVALJAKKO Kangas-Valkonen on vastannut Namikan fyysisestä valmennuksesta jo vuosia. Menestys on ollut huikea, sillä Namika hakee tällä kaudella jo kolmatta peräkkäistä mestaruutta.

Kangas vastaa muun muassa juoksuista ja pompituksesta, kun taas Valkosen vastuuna on enemmänkin voimaharjoittelu.

– Kokonaisuus syntyy pienistä palasista. Joskus tehdään esimerkiksi voimaharjoittelua enemmän ja toista taas vähemmän ja sitten taas toisinpäin.

– Töitä toki pitää tehdä vielä paljon. Kun saamme lihastasapainon kuntoon ja voimaa ja nopeuttakin vielä lisää, on taas lupa odottaa hyviä tuloksia.

FYYSISILLÄ valmentajilla Risto Kankaalla ja Tapani Valkosella on selvä linja fyysisessä valmennuksessa. Se on yksinkertainen, niin sanottu perusharjoittelulinja, jonka tavoitteena on tuottaa joukkueeseen sellaiset pelaajat, jotka kestävät ja jaksavat pelata koko pitkän kauden.

– Joukkueen valmentajalla Turusella (Mika) on sitten luuta, jota kaluta.

Jos Kangas pitää palauttavaa harjoittelua tärkeänä, sitä on myös rakentava voimaharjoittelu. Siksi pelaajat käyvät usein kuntosalilla.

– Menneinä kausina on otettu vähän riskiharjoitteluakin. Joitain tappioitakin on saattanut tulla sen takia, mutta kaikki on kuitenkin tähdännyt aina kevään ratkaisupeleihin. Kunto on ollut kohdallaan juuri ratkaisevalla hetkellä.

KAROLIINA PAATOS

Kuvateksti

Namikan kapteeni Pasi Riihelä venytteli eilen auki kotisalissa edellispäivän cup-ottelussa rasittuneita lihaksiaan.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen