Polan myyntiodotukset korkealla

JERA HÄNNINENLAPPEENRANTA.Vaatevalmistaja Polan Lappeenrannan tehtaalla on o

JERA HÄNNINEN

LAPPEENRANTA.Vaatevalmistaja Polan Lappeenrannan tehtaalla on odottava tunnelma. Henkilökunta valmistautuu ensi viikolla alkavien lomien lisäksi tietoon mahdollisista lomautuksista. Näiden kohtalo selviää tehtaan tuotantojohtajan Pauli Mikkolan mukaan myöhemmin syksyllä.

– Meillä oli lomautusuhka alkukeväällä, mutta silloin emme joutuneet turvautumaan lomautuksiin. Kuinka syksyllä käy, selviää kunhan materiaalikustannusten ja myynnin suhde selkiytyy.

– Jos edessä on lomautuksia, ne tulevat ajankohtaisiksi lomien ja pekkasvapaiden jälkeen. Toisin sanoen todennäköisesti syyskuun viimeisinä viikkoina, tuotantojohtaja Mikkola toteaa.

Työntekijöitä mahdolliset pakolliset töistä poissaolopäivät eivät kuitenkaan liiemmin hätkäytä.

– Vaikka epävarmuus on ikävää, siihenkin tottuu, kertoo ompelija Marja-Liisa Harapainen.

Silittäjä Arja Ahtiainen on tulevan edessä Harapaistakin levollisempi.

– Lomautuksen jälkeen kuitenkin palataan töihin ja sen tietäminen lohduttaa. Kaiken lisäksi vanhetessaan sitä oppii arvostamaan kaikenlaisia lomapäiviä. Välillä tekee ihan hyvää olla poissa töistä.

– Tämä homma on kausiluontoista. Olen ollut Polalla 32 vuotta ja Neuvostokaupan romahduksen jälkeen lomautusuhkaan on tottunut. Ei se minua enää hätkäytä. Nykypäivä on nykypäivää. Ahtiainen toteaa työnsä äärestä.

VAIKKA YHTIÖN tehtaalla lomautuksiin valmistaudutaankin, on Polan Helsingin konttorissa toiveikas ilmapiiri. Polan Etelä- ja Länsi-Suomen myyntijohtajan Ahti Lehtisen mukaan yhtiön osallistuminen elokuun 21.-22. päivinä järjestetyille Helsingin Muotimessuille oli menestys.

– Sunnuntainen näytöksemme täyttyi käytäviä myöten ja ostajat vaikuttivat todella innostuneilta. Tilanne oli sama sekä pien- että suurasiakkaiden kanssa. Saimme myös uusia yhteistyökumppaneita.

Se, kuinka paljon tilauksia messuilla onnistuminen tuottaa, on Lehtisen mukaan vielä epäselvää.

– Emme ole vielä saaneet suurten asiakkaidemme tilauksia, joten taloudellista hyötyä en voi arvioida. Odotukset ovat kuitenkin korkealla, Lehtinen toteaa.

Myös Lehtinen arvelee yhtiön turvautuvan lomautuksiin.

– Se on tämän alan arkipäivää. Kaikki riippuu siitä, kohtaavatko kysyntä ja kulut. Kankaat ovat todella kalliita ja ne tuodaan ulkomailta. Jos ensi kevään ja kesän mallistot myyvät hyvin, tilanne saattaa olla aivan toinen. Irtisanomisia nyt ainakaan ei ole luvassa.

POLAN liikevaihdosta 60 prosenttia muodostuu viennistä. Päävientialueet ovat Pohjoismaat ja Englanti.

– Vienti vie, toteaa Lehtinen vientimarkkinoiden näkymistä.

Lehtinen muistuttaa, että vientikin riippuu malliston laadusta.

– Huonolla ei pärjää. Vaateteollisuudessa myös materiaalivalinnoilla on valtava merkitys. Niiden pitää olla oikeat, Lehtinen muistuttaa.

Ensi kevät on ainakin Polassa luonnollisuuden vuodenaika.

– Silloin vannotaan pellavan, jopa sataprosenttisen pellavan nimeen. Värittömät materiaalit kasvattavat suosiotaan, Lehtinen ennustaa.

Lehtinen kertoo, että rohkeimmat pukeutuvat vaatteisiin, jotka metallivahvikkeiden avulla muotoutuvat kantajansa päälle. Samaan hengen vetoon Lehtinen kuitenkin muistuttaa, että mukavuus on aina muodissa.

MIKA STRANDÈN

Kuvateksti

Neuvostokaupan romahduksen jälkeen Polalla on totuttu lomautuksiin. Ompelija Marja-Liisa Harapaisen yöunia epävarmuus ei kuitenkaan vie.

Kirjoittaja:
Jera Hänninen