Imppaus ja lääkkeet koululaisille tutumpia kuin huumeet

ANU PYYHTIÄLAPPEENRANTA. Imppaaminen ja lääkkeiden väärinkäyttö ovat Lappeen

ANU PYYHTIÄ

LAPPEENRANTA. Imppaaminen ja lääkkeiden väärinkäyttö ovat Lappeenrannan yläkoululaisten keskuudessa huumeita yleisempi ongelma.

Imppaamista kertoo kokeilleensa 103 yläkoululaista. Oppilaista 69 kertoo käyttäneensä lääkkeitä päihtymistarkoituksessa tai yhdessä alkoholin kanssa.

Huumausaineita on kokeillut tai käyttänyt 56 koululaista. Yleisin aine on kannabis.

Tiedot selviävät Lappeenrannan yläkoulujen hyvinvointitutkimuksesta. Vastaajat ovat 12-15-vuotiaita. Vastaukset on kerätty lokakuun alussa. Kyselyyn osallistui 1 532 koululaista.

Imppaajien ja lääkkeidenkäyttäjien huomattavaa määrää voi pitää hyvin huolestuttavana, sillä molemmat ovat elimistölle äärimmäisen vahingollisia tai jopa kohtalokkaita.

Niiden käyttöä voi selittää helpompi saatavuus tai halvempi hinta.

Lappeenrannan tietoja voi pitää valtakunnallisestikin painavina, sillä imppaamisesta ja lääkkeistä ei ole juurikaan kerätty tietoa.

Stakes kysyy ainoastaan alkoholin, tupakan ja laittomien huumeiden käytöstä. Näiltä osin Lappeenrannan tulokset olivat hyvin samansuuntaisia kuin muissa keskisuurissa kaupungeissa.

– Kokonaisprosentit jäivät hieman valtakunnallisia lukuja alemmiksi, mihin vaikuttaa se, että mukana olivat 7.-luokkalaiset. Stakesin kyselyssä ovat mukana vain 8. ja 9. luokka, kertoo hyvinvointikyselyn tekijä, kouluttaja Petri Kylmänen.

Yläasteikäisten lääkehumalat ovat tuttu ilmiö myös Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyspoliklinikalla.

– Viimeisin on tältä viikolta, kertoo osastonhoitaja Heli Naukkarinen.

Kesällä ja loppukesästä tapauksia tuli polille enemmän kuin muulloin. Sekä kyselyssä että sairaalassa on huomattu, että lääkkeidenkäyttäjät ovat useammin tyttöjä. Ilmiö on tuttu muualtakin, eikä syytä siihen tiedetä.

Lääkkeiden alkuperä sen sijaan tiedetään.

– Useimmiten kodin lääkekaapista, Kylmänen kertoo.

Väärinkäyttöön ei tarvita välttämättä reseptiä. Kylmäsen mukaan nuoret käyttävät päihtymiseen myös tavallisia särkylääkkeitä suurina määrinä tai monta lääkettä sekaisin.

Lääkkeitä otetaan useimmiten yhdessä alkoholin kanssa. Seurauksena voi olla sisäinen verenvuoto, pysyvä maksavaurio tai keskushermoston lamaantuminen.

Laaja imppaamisvyyhti tuli ilmi Lappeenrannassa vuosi sitten. Tuolloin viranomaisten tietoon tuli 40 nuoren ryhmä, jotka käyttivät butaanikaasua.

Imppaus on usein hetkittäinen ilmiö. Kylmäsen mukaan Lappeenranta puuttui asiaan vesimerkillisesti: viranomaiset tekivät yhteistyötä, butaanin myyntiin laitettiin rajoituksia ja koululaisten koteihin laitettiin tiedotteet välittömästi.

SIVU 19

Kirjoittaja:
Anu Pyyhtiä