Categories
Artikkelit

Lappeenrannan lukioihin ruokarauha 20 000 eurolla

HEIKKI SOPANENLAPPEENRANTA. Ruokarauha Lappeenrannan lukioihin löytyisi tode

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Ruokarauha Lappeenrannan lukioihin löytyisi todennäköisesti 20 000 eurolla. Kaupungin ruokapalvelupäällikkö Elina Särmälä lupaa, että jos koulujen ruokabudjettiin löytyy 20 000 euroa lisää, ruokalistalle tulevat takaisin kappaleruoat, kuten jauhelihapihvit ja -pyörykät sekä pinaattiletut.

– Esitämme kompromissiratkaisuna, että kappaleruokia tarjottaisiin neljä kertaa seitsemän viikon ruokalistakierrossa. Niiden palauttaminen listalle maksaisi 20 000 euroa vuodessa, Särmälä sanoo.

Särmälän esittämän kompromissin kohtalo ratkeaa vuodenvaihteessa, kun kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, miten ensi vuoden budjettiin tulevia koulujen rahoja käytetään.

Lappeenrannan lukiolaiset jättivät pari viikkoa sitten kaupunginhallitukselle adressin, jossa valitettiin kouluruoan huonoa tasoa. Lukiolaisten mielestä ruoan taso romahti viime keväänä, kun ruokabudjetista leikattiin 32 000 euroa.

Ruokalistalta katosivat kappaleruoat, ja adressin allekirjoittajien mielestä ruoan taso huononi ylipäätään. Adressissa esitetään ruuan tason nostamista entiselle tasolle ja kappaleruokia takaisin. Lukiolaiset haluaisivat lisäksi oppilaita mukaan ruokalistoja suunnittelemaan.

KIMPISEN lukion oppilas Nora Musto oli yksi adressin puuhaihmisistä. Hän sanoo, että Särmälän kompromissi kelpaa lukiolaisille, kunhan kappaleruokiin esitetty 20 000 euroa ei ole pois opetuksesta.

– Emme halua, että opetus kärsii, jos ruokarahoja lisätään budjettiin. Opetus on tärkeää, mutta niin myös ruoka, jotta jaksamme opiskella, Musto sanoo.

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg sanoo, että jos ruokaan käytettävää rahaa lisätään, joudutaan vastaava summa vähentämään muista menoista eli lähinnä opetuksesta.

– Budjettiraamissa, jota olemme työstäneet, ei ole varauduttu esitetyn suuruiseen ruokamenojen kasvuun. Tosin raami varmasti vielä elää. Katsotaan tilanne, kun budjetti on valmis.

KAUPUNGINJOHTAJA Seppo Miettinen on valmistellut ensi vuoden budjettia kaupunginhallitukselle. Miettinen sanoo, että kasvatus- ja opetustoimen on löydettävä riittävät ruokarahat oman budjettinsa sisältä.

– Kaupunginhallitus ei tule ohjeistamaan ruokarahojen käyttöä. Se on toimialan sisäinen asia.

Kaupunginhallitus tekee oman budjettiesityksensä kaupunginvaltuustolle, jonka vallassa on hyväksyä budjetti sellaisenaan tai tehdä siihen haluamiaan muutoksia.

Kasvatus- ja opetustoimen tämän vuoden budjetissa ruoka- ja puhtauspalveluihin on varattu 6,2 miljoonaa euroa. Ruokapalvelujen osuus siitä on reilu kolme miljoonaa euroa. Ensi vuoden budjetissa luvut lienevät jotakuinkin samaa suuruusluokkaa.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Jouni Kemppi (kesk.) sanoo uskovansa, että lautakunnassa löytyy tahtoa järjestää ruoka-asia kuntoon.

– Kyllä siitä vielä hyvä syntyy. Katsotaan, kun raami on selvä ja käymme laatimaan vuodenvaihteessa käyttötalouden budjettia. Jos raami kiristyy nykyisestä, tulee vaikeuksia.

Tämän vuoden alussa lautakunta hyväksyi kasvatus- ja opetustoimen viranhaltijoiden esityksen, jonka mukaan ruoasta nipistettiin 32 000 euroa.

Lukiolaisten adressi on tuolloisen päätöksen seurausta.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Tuukka Falkenberg (oik.), Simo Räsänen ja Janne Saukkonen söivät maanantaina pataruokaa Lappeenrannan lyseon lukion ruokalassa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen