Taksi tarvitsee tänään monta erilaista autoa

ANNE KOKKONENSUOMENNIEMI. Ilpo Rasan pihasta löytyy sopiva auto joka lähtöön

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Ilpo Rasan pihasta löytyy sopiva auto joka lähtöön. Tavallisten farmariautojen lisäksi valittavana on pikkubusseja ja täysikokoisia linja-autoja wc-varustuksella tai ilman.

– Ajan henki on sellainen, että erilaisia autoja pitää olla, Rasa toteaa.

Ilpo Rasasta tuli linja-autoilija vuosituhannen vaihteessa, kun Suomenniemen Urheilijoiden jääkiekkojoukkue tarvitsi lisätilaa pelikasseilleen. Sopivan auton osuessa kohdalle Rasa osti sen ja kohta vielä toisen suuremman.

Vaikka Rasa oli nuoruudessaan ajanut työkseen rekkaakin, kuljetuskokemus oli virallisesti vanhentunut ja linja-auton ajolupaa varten piti lähteä koulun penkille. Yhden kevättalven ajan yrittäjä kävi Suomenniemeltä käsin Imatran aikuiskoulutuskeskuksen iltakoulua ja rillasi opiskelun nimissä kaikki kotkat ja savonlinnat.

– Teoriatuntien osalta ne hiukan armahtivat, mutta kaikki ajotunnit piti ajaa.

RASA on yrityksensä ainoa varsinainen työntekijä, mutta tarvittaessa avuksi tulee 2-3 keikkaluonteista kuljettajaa. Vakituisia kiinnityksiä ei voi tehdä, sillä kausivaihtelut ovat liian suuria.

– Ajot ovat pysyneet vakioina ja asiakaskuntakin on vakiintunut. Talviaikaan on koulukyytejä ja sairasajoja, kesällä viikonloppuisin ja possujuhlien tapaisten erityistapahtumien aikaan muitakin kyytejä. Myös urheiluseurat, eläkeläiset ja erilaiset järjestöt työllistävät kuljetuksillaan.

Tämän vuoden yrittäjäpalkinnon Suomenniemellä saanut Taksi Ilpo Rasa perustettiin vuonna 1979, mutta suvun yrittäjäperinteet ovat huomattavasti pidemmät. Otto Rasa aloitti leipomo- ja kahvilatoiminnan sekä limonadinvalmistuksen Suomenniemellä 1900-luvun alkuvuosina ja hänen poikansa Olavi aloitti autoilun vuonna 1924. Henkilöliikenteeseen Rasat keskittyivät sotien jälkeen,.

– Me taidamme olla tällä hetkellä pisimpään yhtäjaksoista yritystoimintaa harjoittanut perhe Suomenniemellä, jos maatalousyrityksiä ei lasketa mukaan, Ilpo Rasa laskeskelee.

ANNE KOKKONEN

Kuvateksti

Ilpo Rasan pihasta löytyy kyytivälineitä isoille ja pienille porukoille.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen