Categories
Artikkelit

Vanhat ja uudet lemiläiset kohtaavat Kouvon baarissa

ANNE KOKKONENLEMI. Missä lemiläiset tapasivat toisiaan ennen kuin oli Kouvon

ANNE KOKKONEN

LEMI. Missä lemiläiset tapasivat toisiaan ennen kuin oli Kouvon baaria? Tuohon kysymykseen ei moni osaa vastata, sillä 40 vuotta toiminut Kouvon baari kuuluu lemiläisen vapaa-ajanvieton instituutioihin.

Kouvon baari on se paikka, jossa istutaan odottamassa linja-autoa ja juodaan pullakahvit kauppareissun kruunaukseksi. Siellä otetaan oluet ja tehdään Kenoa sekä lauletaan kurkku hellänä karaokea. Sen kabinetissa kokoontuvat päivisin lounaansyöjät ja iltaisin paikallisyhdistysten johtokunnat.

– Koko Lemin näkee täällä. Häissä morsiamet kaapataan tänne ja täällä uudet lemiläiset tekevät tuttavuutta alkuperäisasukkaiden kanssa, yrittäjä Leena Kautto paljastaa.

KOUVON baarin yrityshistoria sen sijaan on jo monimutkaisempi juttu. Leena Kauton kummitäti perusti baarin Kouvon kaupan yhteyteen vuonna 1966 ja yritys toimi Lemin osuuspankin talossa melkein parikymmentä vuotta.

– Vuonna 1988 kauppa ja baari erkanivat toisistaan, kun Marjatta Okon kanssa ostimme baarin serkku-Juhalta.

Kahden naisen yhteinen yritys Plussa Mar-Lee ay näkyi nimikilvessä, mutta kansan suussa paikka kulki alkuperäisellä nimellään. Vuonna 2001 ay purettiin ja Leena Kautto jatkoi yksin toimintaansa Kautle ky:n nimissä.

– Koska ihmiset olivat aina käyneet Kouvon baarissa, kysyin, voinko ottaa vanhan nimen uudelleen käyttöön. Se sopi, ja nyt Kouvon baari näkyy taas kyltissä.

LEENA Kautto ehti toimia ennen yrittäjäksi ryhtymistään sekä tarjoilijana että perhepäivähoitajana. Molemmista ammateista on ollut hyötyä, mutta tärkein avu baarinpitäjälle lienee mutkaton luonne, jonka ansiosta Kautto tulee äkkiä tutuksi mitä erilaisimpien ihmisten kanssa.

Lemin tämänvuotinen yrittäjäpalkinto on mieluinen tunnustus, josta osa kuuluu Kauton mielestä Kouvon baarin aiemmille pitäjille sekä henkilökunnalle. Kouvon baarin tapaisessa pienessä yrityksessä jokaiselle työntekijälle riittää työtä sekä vastuuta.

– Hyvä henkilökunta on kullan arvoinen asia!

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Kouvon baari on ollut Leena Kauton toisena kotina pian 20 vuotta.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen