Kovat tavoitteet eivät ole vielä mitään

HEIKKI SOPANENLappeenrannan kaupunkiyhtiöiden uusin tulokas on Lappeenranta

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan kaupunkiyhtiöiden uusin tulokas on Lappeenranta Innovation Oy. Uuden kaupunkiyhtiön tehtäväkenttä on laaja ja tavalliselle ihmiselle perin hankalasti avautuva. Innovation peri Technopolis Oyj:lle myydyn teknologiakeskus Kareltekin kesken olevat projektityöt sekä Kaakkois-Suomen osaamiskeskuksen koordinointityön. Lisäksi Innovationin pitäisi uusien projektien avulla synnyttää uusia yrityksiä, joiden liiketoiminta olisi jotain aivan uutta. Innovationin toimitusjohtajan mukaan tavoitteet ovat niin korkealla, että jos osakin toteutuu yhtiö on saanut paljon aikaan.

– Pelkät kovat tavoitteet eivät kuitenkaan vielä merkitse mitään. Oleellista on, mitä aikaansaannosten sarakkeesta löytyy kolmen vuoden kuluttua, kun on saavutusten arvioinnin aika.

– Innovation on voittoa tavoittelematon, mutta taloudellisia tuloksia tavoitteleva yritys. Kolme vuotta on katsottu sopivaksi ajaksi sen mittaamiseen, onko yhtiö saanut aikaan tuloksia eli projektien avulla synnytettyjä uusia yrityksiä ja uutta liiketoimintaa.

Tulosten riittävyyden arvioi aikanaan yhtiön hallitus. Toisaalta kaupunkiyhtiön toimiala ja varsinainen toiminta on määritelty sellaiseksi, etä sillä on oikeastaa vain voitettavaa. Kaupungin rahoja on liossa osakepääomassa ja perusrahoituksessa. Kaupunki varautuu lisäksi osarahoittamaan budjettinsa ja kaupunkiyhtiöiden kautta EU- ja elinkeinoprojekteja, jotka Innovation pystyy itselleen hankkimaan. Kaiken muun rahoituksen, myös projektirahoituksen, yhtiö joutuu etsimään toimintansa kautta. Toisin sanoen yhtiön on koko ajan osoitettava oma tarpeellisuutensa. Kaakkois-Suomen osaamiskeskusohjelman koordinointi pysynee Innovationilla myös tämän vuoden jälkeen, jolloin alkaa uusi ohjelmakausi. Projektirahoituksen ja uusiin projekteihin osallistujien etsiminen onkin sitten sitä yhtiön nimen mukaista innovatiivista työtä. Toimitusjohtajan mukaan juuri tämä on yhtiön erityisosaamista. Hän vakuuttaa myös, että rahaa ei etsitä projekteja vaan tuloksia varten. Voi vain toivoa, että Innovation onnistuu täyttämään odotukset, jotka sille on asetettu. Kuuta taivaalta ei saa, ja jo Aisopos opetti, ettei kaivosta kannata tavoitella kuun kuvajaista. Mutta muu onkin mahdollista.

[email protected]

Kuvateksti

Lappeenranta Innovation tulee olemaan pitkälti toimitusjohtajansa Jukka-Pekka Bergmanin luomus. Haastetta Bergmanilta ei puutu.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen