Linnoituksen Yöhön velvoitetaan ja luvataan paikallista ohjelmaa

LIISA KUKKOLALAPPEENRANTA. Linnoituksen Yön järjestäjä Markkinointitoimisto

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Linnoituksen Yön järjestäjä Markkinointitoimisto Hohto järjestää tammikuussa Lappeenrannassa tilaisuuden, jossa se hakee paikallisia tahoja tekemään ja esittämään ohjelmaa ensi vuoden tapahtumaan.

Kulttuurilautakunta päättää joulukuun puoli välin kokouksessaan vuoden 2007 tapahtuman tuottajasta, johon Hohdolla on vuonna 2004 tehdyn sopimuksen mukaan optio. Lappeenrannan kulttuuritoimi kuitenkin velvoittaa joka vuosi erikseen tehtävässä sopimuksessa tällä kertaa, että ensi elokuussa Linnoituksessa ja muilla juhlapaikoilla pitää olla paikallisten esittäjien ohjelmaa. Muussa tapauksessa kaupungin maksamista rahoista joudutaan neuvottelemaan tuottajan kanssa uudestaan.

Kritiikkiä ohjelmasta ja sen esittäjistä on kuulunut lähes joka Linnoituksen Yön jälkeen.

– Olisimme toki ottaneet enemmänkin paikallista ohjelmaa esitettäväksi aikaisempinakin vuosina, emme vain ole sitä löytäneet, Hohdon Mico Mansner vakuuttaa.

Tammikuun tilaisuuden tarkoituksena on löytää kontaktit ja luoda keskusteluyhteys lappeenrantalaisiin ja eteläkarjalaisiin toimijoihin.

– Linnoituksen Yössä on paljon mahdollisuuksia päästä esittämään erilaista ohjelmaa. Sen pitäisikin enemmän olla kaupunkilaisten oma tapahtuma eikä liian mahtipontinen festivaali, jossa ohjelma tulee jostain ulkopuolelta, Mico Mansner sanoo.

– 15 vuoden takaisiin kuvioihin ei ole paluuta, yhdistykset eivät esimerkiksi ole samalla tavalla voimissaan kuin Linnoituksen Yön alkuaikoina. Mutta pienimuotoisemmaksi tapahtuma voisi kääntyä.

– Olen laskenut, että tapahtuman budjetin voisi puolittaa ja silti tapahtuman voisi kokonaisuudessaan tarjota kaupunkilaisille ilmaiseksi, Mansner kertoo pitkän tähtäimen suunnitelmista – ei ensi vuoden juhlista.

Mansnerin visioon pienemmästä Linnoituksen Yöstä kuuluisi yksi iso katettu lava Linnoituksessa ja olemassa olevat lavat Satamatorilla ja Pusupuistossa. Ohjelmaa olisi vain lauantaina mutta silloin koko päivän huipentuen valtakunnallisten tähtien esiintymisiin illalla.

– Tapahtuma oli nykyisenkokoinen jo siinä vaiheessa, kun Hohto tuli sen tuottajaksi. Me emme sitä ole budjetiltaan 200 000 euron tapahtumaksi olleet kasvattamassa, Mansner huomauttaa.

Lappeenrannan kaupunki antaa tapahtumalle noin 50 000 euroa. 5-10 prosenttia budjetista kootaan myyntipaikoista saatavalla rahalla ja loput lipputuloilla, joihin liittyvät myös useimmat sponsorisopimukset.

Lappeenrannan kulttuuritoimisto kokosi syksyn aikana paikallisten tahojen kanssa listaa ohjelmansuorittajista.

– Hohto Oy kieltäytyi lokakuun lopulla tekemästämme tarjouksesta toteuttaa kulttuuri- ja taidetapahtumien tuottaminen 25 000 eurolla. Ehdotuksessamme tarjosimme tähän jopa 5 000 euroa lisää kulttuuritoimiston budjetista, kulttuurisihteeri Jorma Kallio sanoo.

Kulttuuritoimisto puolestaan kieltäytyi Hohdon 15 000 euron vastatarjouksesta.

– Kun pohdin tarjousta kulttuuritoimijoiden kanssa, tulimme yhteisesti siihen näkemykseen, että liian pienellä budjetilla ei ole syytä tähän hommaan ruveta. Heidän vastatarjouksensa on 10 000 euroa vähemmän kuin olimme itse laskeneet kustannuksia aiheutuvan, Kallio jatkaa.

Mansner pitää Kallion kokoamaa ohjelmaraamia hyvänä, ja hän uskoo että sitä tullaan hyödyntämään.

– Pitää kuitenkin muistaa, että ohjelmaa ei saa pelkästään maksamalla ohjelmasta. Myös esiintymispaikat maksavat, koko tapahtuman infrastruktuuri lavoineen, telttoineen, sähköineen, laitteineen, vessoineen ja yön yli valvontoineen on maksettava samasta budjetista, Mansner sanoo.

ES-ARKISTO/EMMI KAARNA

Kuvateksti

Mico Mansner eikä kukaan muukaan vielä tiedä, miten ja millaisena Linnoituksen Yö järjestetään sen jälkeen kun kolmivuotinen sopimus Hohdon kanssa loppuu ensi vuoden jälkeen.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola