Tuula Partasen kuntaliitospuheet hämmentävät Joutsenossa

JYRI HÄNNINENJOUTSENON kokoomuksen ja SDP:n riveissä on kummasteltu kaupungi

JYRI HÄNNINEN

JOUTSENON kokoomuksen ja SDP:n riveissä on kummasteltu kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Tuula Partasen (kesk.) kuntaliitospuheita. Partanen moitti tiistain Etelä-Saimaassa Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitoksesta tehtyä esiselvitystä yksipuoliseksi. Lausunnosta syntyi kuva, että hän puhui koko valtuuston puolesta.

Valtuuston varapuheenjohtaja Markku Huotarinen (sd.) ihmettelee Partasen puheita.

Hänen mielestään maanantaisessa valtuustoseminaarissa valtaosa käytetyistä puheenvuoroista oli kuntaliitoksen jatkoselvittelyä tukevia.

– Partasen kommentit heijastelevat enemmän keskustan kuin koko valtuuston kantaa. Minun mielipiteeni on, että kuntaliitoksen esiselvitys oli riittävä ja hyvä. Se muodostaa tukevan pohjan jatkoselvityksille, Huotarinen sanoo.

Demarit lyövät kuntaliitoskantansa lopullisesti lukkoon syyskokouksessaan joulukuun 10. päivä. Huotarisen henkilökohtainen mielipide on, että selvitystyötä on jatkettava.

– Esiselvityksessä on listattu monia konkreettisia asioita, kuten verotulojen kehitys kuntaliitoksen jälkeen. Lisäselvityksiä kuitenkin kaivataan vielä, Huotarinen sanoo.

Joutsenon kaupunginhallitus käsittelee selvitystyön jatkamista 11. joulukuuta pidettävässä kokouksessa.

VALTUUSTON toisen varapuheenjohtajan Pentti Belinskij´n (kok.) mielestä valtuustoseminaarissa annettiin selkeä tuki kuntaliitoksen jatkoselvitykselle.

Myös Belinskij kummastelee Partasen lausuntoja seminaarin annista.

– Partasen kommentti ei heijastele koko valtuuston kantaa. Se on hänen väärä tulkintansa asioista. Suurimmassa osassa puheenvuoroja ilmoitettiin, että selvitystä pitää ilman muuta jatkaa.

Belinskij pitää Lappeenrannan ja Joutsenon kaupunginjohtajien tekemää kuntaliitoksen esiselvitystä erinomaisena.

– Selvityksessä katsotaan pitkälle tulevaisuuteen, vuoteen 2016 ja siitäkin eteenpäin. Siinä pohditaan hyvin talouden ja väestömäärän kehitystä sekä palveluiden ja henkilöstön tarvetta.

Belinskij valittelee halukkuutta ampua kuntaliitoskeskustelu alas ennen kuin se on kunnolla edes käynnistynyt. Hän ei kuitenkaan ota vielä kantaa Lappeenrannan ja Joutsenon liitoksen puolesta tai vastaan.

– Meillä ei ole vielä valmiuksia sanoa, mikä on viisain ratkaisu. Tarvitsemme lisätietoja. Sen jälkeen voimme tehdä päätöksiä. Perimmäisenä tarkoituksena on taata ihmisille hyvät palvelut, joko yhdessä tai erikseen.

JOUTSENON kaupunginjohtajan Kari Korkiakosken mielestä kuntaliitoksen esiselvitystä tai sen jatkotyötä ei torpattu valtuustoseminaarissa.

– Näkemykseni mukaan seminaarissa näytettiin vihreää valoa kuntaliitoksen lisäselvityksille. Aion valmistella kaupunginhallitukselle joulukuun kokoukseen esityksen, jonka mukaan kuntaliitosprosessia jatketaan.

Tuula Partasen mukaan hän ei ole yrittänyt vyöryttää keskustan kantaa koko valtuuston mielipiteeksi. Partasen mielestä Etelä-Saimaa on siteerannut häntä epätarkasti.

Partasen kommentit on purettu suoraan nauhalta. Oikaisua tai vastinetta Partanen ei ole jutun tiimoilta vaatinut.

– Lehti kirjoitti kommenttini tavalla, jolla en niitä sanonut. Kerroin, että seminaarissa esitettiin erilaisia mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Sille minä en mahda mitään, että lehti uutisoi asian sillä tavalla.

Partasen mielestä valtuustoseminaarin keskustelu ei ollut erityisen hedelmällistä.

– Sisältöön ei päästy kunnolla käsiksi, jonka takia minulla ei ollut hirveästi mitään sanottavaa asiasta. Se oli tällainen ensimmäinen keskustelu aiheesta.

PARTANEN HALUAISI ottaa aikalisän kuntaliitoshankkeessa. Hänen mielestään nyt tulisi keskittyä maakunnallisen sosiaali- ja terveyspiirin luomiseen.

Jos kuntaliitos kuitenkin tulee ajankohtaiseksi, vaatii Partanen kansanäänestyksen järjestämistä asiassa.

– Jos liittymistä suunnitellaan kauemmas tulevaisuuteen, joudumme tekemään selvitystyön uudelleen. Maailma muuttuu niin nopeasti, että meidän on vaikea arvioida asioita edes viiden vuoden päähän. Moni asia ehtii muuttua, varsinkin, jos sosiaali- ja terveyspiiri lähtee liikkeelle.

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen