Categories
Artikkelit

Etelä-Karjalassa on koettu päättyvää vuotta lämpimämpiäkin vuosia

Vuoden keskilämpötila on Lappeenrannassa suunnilleen sama kuin viime vuonna. Talvi oli tasaisen kylmä, kesä kuiva ja syksy pitkä. Joulukuusta on tulossa ennätyksellisen lämmin.

ILPO LESKINEN

VUOSI 2006 on koko maassa yksi lämpimimmistä. Etelä-Karjalassa vuosi oli keskimääräistä lämpimämpi, muttei kuitenkaan ennätyslämmin. Etelä-Karjalassa päättyvä vuosi oli viileämpi ja poikkeama tavanomaisesta pienempi kuin muualla eteläisessä Suomessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Lappeenrannan lentoaseman vuoden keskilämpötila torstaihin saakka on 4,9 astetta. Viime vuonna keskilämpötila oli myös 4,9 astetta, kun Lappeenrannan pitkänajan keskiarvo on 3,9 astetta.

Muualla eteläisessä Suomessa vuoden keskilämpötila on 5,5–7 asteen luokkaa. Lämpimintä on ollut etelä- ja lounaisrannikolla.

LÄMPIMÄMPIÄ VUOSIA on koettu useita. Vuosi 1989 oli lämpimin vuoden 1961 jälkeen. Vuoden keskilämpötila oli Lappeenrannassa 5,9 astetta. Vuonna 2000 keskilämpötila oli 5,5 astetta ja vuonna 1990 oli 5,0 astetta.

Helmikuu oli Etelä-Karjalassa selvästi normaalia kylmempi, sillä kuukauden keskilämpötila oli -12,1 astetta. Heinäkuukaan ei ollut poikkeuksellisen lämmin, sillä keskilämpötila oli 18,3 astetta.

VIIME KESÄN helletilastoissa Etelä-Karjala ei nouse esiin, sillä parhaat helteet koettiin lounaisessa Suomessa. Tämä johtuu siitä, että viime kesän helteet saapuivat Suomeen lounaasta, eivät kaakosta.

Etelä-Karjalassa on ollut useita lämpimämpiä heinäkuita 2000-luvulla.

– 2000-luvulla vain vuoden 2004 heinäkuu oli viileämpi kuin tämän vuoden heinäkuu, apulaismeteorologi Helena Pohjanoksa Ilmatieteen laitoksesta sanoo.

VIIME TALVI jäi mieleen tasaisen kylmänä. Tammikuu oli keskimääräistä lämpimämpi, mutta kuun loppupuolella oli kipakka pakkasjakso.

Helmikuu ja maaliskuu olivat selvästi keskimääräistä kylmempiä. Kunnon pakkasta oli pitkän aikaa, tosin ennätyspakkasia ei mitattu.

Huhti–heinäkuu oli Lappeenrannassa hieman keskimääräistä lämpimämpi. Elo-, syys- ja lokakuu olivat selvästi, pari–kolme astetta tavanomaista lämpimämpiä.

Myös marraskuu oli kylmästä ja lumisesta alusta huolimatta aavistuksen normaalia lämpimämpi.

Joulukuusta on Pohjanoksan mukaan tulossa kaikkialla maassa ennätyksellisen lämmin.

SADEMÄÄRÄ jäi Etelä-Karjalassa keskimääräistä pienemmäksi. Erityisesti touko–syyskuu oli kuiva. Suurimmassa osassa maakuntaa satoi vain 500–550 millimetriä, kun vuoden keskimääräinen sademäärä on 620 milliä.

Parikkalan–Simpeleen seudulla on kuitenkin satanut enemmän, 550–650 millimetriä.

Etelä-Karjalassa tehtiin vuoden aikana kaksi sade-ennätystä.

Elokuun sateisin paikka oli Rautjärven Simpeleen Kangaskoski, jossa satoi 158 millimetriä. Kuun puolivälissä Kangaskoskella mitattiin 69 millimetrin ukkoskuuro.

MARRASKUUN alussa maakunnassa oli ennätykselliset puoli metriä lunta. Ruokolahden Kotaniemessä mitattiin 51 sentin lumipeite. Lunta oli Lappeenrannassa ja Ylämaalla arvioiden mukaan vähintään yhtä paljon.

Lokakuu oli vuoden sateisin kuukausi. Vettä tuli Ruokolahdella 154 milliä.

Lappeenrannan maksimilämpötila, 30,9 astetta, mitattiin 10. heinäkuuta. Alin lämpötila -25,8 astetta, mitattiin 20. tammikuuta.

Vuoden alin lämpötila, -43,6 astetta, mitattiin Kittilän Pokassa 20. tammikuuta. Vuoden korkein lämpötila, 32,1 astetta, mitattiin Lammin Evolla 8. heinäkuuta.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen