Kenraali Suvorov viettää kesäänsä Etelä-Karjalan museossa

LIISA KUKKOLALAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan museon ensi kesän päänäyttely on G

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan museon ensi kesän päänäyttely on Generalissimus Suvorov 1730-1800. Lappeenrannan historiassa vaikuttaneen kenraalin näyttely on esillä museolla toukokuun lopulta syyskuun puoliväliin saakka.

Tammikuun loppuun asti museossa on esillä Lappeenrannan vanhan asemarakennuksen vaiheita. Keisarinasema-näyttelyyn liittyy 20.1. Tuula Pöyhiän pitämä luento aseman vaiheista.

Lauritsala pääsee esille helmikuun avattavassa valokuvanäyttelyssä. Museossa on huhtikuun loppuun asti esillä Pekka V. Virtasen valokuvia Lauritsalan elämästä 1950-60-luvuilta.

Syksyllä museossa esitellään Aarno Piltzin karttakokoelma otsikolla Karjalan kartat. Samaan aikaan eli 2.10.-30.12. on esillä myös Viktor Svaetichin akvarelleja ja valokuvia Karjalan kannakselta

Museon uusitun perusnäyttelyn Rajalla toinen osio Etelä-Karjalan juuret on suljettu 30.4.-1.10. välisenä aikana. Näyttelyn toinen osio Kolme karjalaista kaupunkia (Lappeenranta, Viipuri, Käkisalmi) on esillä myös kesän ajan. Lisäksi lapsille on oma perusnäyttely ja leikkilotja.

Etelä-Karjalan taidemuseon kevätkauden ensimmäinen uusi näyttely (14.1.-11.3.2007) on Kaisu Paavilaisen ja Anne Siirtolan näyttely Mitä kuuluu? – Kak dela? Se on Lappeenrannan maahanmuuttajien kanssa tänä syksynä tehty yhteisötaideprojekti

Paavilainen ja Siirtola ovat muutaman vuoden ajan tutkineet elämää Suomen ja Venäjän rajan, maailman erääksi suurimmaksi elintasokuiluksi kutsutun vyöhykkeen molemmin puolin. Lappeenrannan näyttelyn runko muodostuu kirpputoripöydistä, joihin ihmiset ovat koonneet henkilökohtaisia tarinoitaan ja esineitään.

Loppukevään näyttely (17.3. -6.5.) on Suomen taiteilijaseuran vierailu Lappeenrannassa. Töitään tuovat esille Rajanylityksiä-näyttelyyn Terike Haapoja, Minna Jatkola, Marika Kaarna, Saara Kariranta, Hannu Karjalainen, Jukka Lehtinen, Maarit Nevanperä ja Wiggo Wallensköld.

Lappeenrannassa asuvan kuvanveistäjä Vilho Härkösen (s. 1927) töitä on esillä 31.3.-6.5. Härkönen on valtakunnallisesti tunnettu mitalintekijä. Hän on suunnitellut mm. Lappeenrannan kaupungin 350-vuotisjuhlamitalin, Turun kaupungin 750-vuotismitalin. Viimeisin julkinen teos on Lappeenrannan Linnoituksen 30-vuotisen restauroinnin muistolaatta.

Kesällä taidemuseossa on esillä espoolaisen kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Pekka Jylhän Valon pesä -näyttely.

Syksyn ensimmäinen näyttely (2.9.-18.11.) on Annu Vertasen, A K Dolvenin, Tarja Heilimon, Marja Rutan ja Reetta Ahosen yhteisnäyttely.

Tammikuun seitsemänteen päivään saakka museossa on esillä Lappeenrannan taideyhdistyksen 60-vuotisjuhlanäyttely.

Taidemuseon eteisgalleriassa aloittaa tammikuun 20. päivä Kristiina Pellisen, Mari Leinosen ja Paula Karjalaisen

Ihana mekko ja muita muistoja -näyttely. Jouni Salonen näyttää 3.3.-1.4. välisenä aikana millaista on, kun matkaoppaina ovat tunne, inhimillisyys ja historia.

Henry Grahn Hermusen Practical Philosophy – Käytännöllinen Filosofia -näyttely on eteisgalleriassa 15.9-28.10.

ETELÄ-KARJALAN MUSEO

Kuvateksti

Kenraali Suvorov valloittaa Etelä-Karjalan museon kesän ajaksi.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola