Categories
Artikkelit

Maalivahdit ja tuomarilinja askarruttavat Heikki Mälkiää

JARMO HÄMÄLÄINENLAPPEENRANTA. Jääkiekon SM-liiga palaa joulutauon jälkeiseen

JARMO HÄMÄLÄINEN

LAPPEENRANTA. Jääkiekon SM-liiga palaa joulutauon jälkeiseen arkeen tänään. SaiPan liigajoukkue pakkasi pelikassinsa bussiin jo keskiviikkona puoliltapäivin ja suuntasi kohti Turkua.

SaiPan maalivahtiosastolla nähdään tänä iltana Turun jäähallissa taas uusi mies. Vanha tuttu Mikko Strömberg palaa ykkösmaalivahdiksi TPS-pelissä, mutta kakkosmaalivahtina matkassa on A-juniori Jan-Erik Kaisla.

– Iiro Tarkki oli meillä SaPKosta lainassa vain kahden ottelun sopimuksella. Ville Hostikka on edelleen poissa pelistä sormivammojen vuoksi ja Strömberg saa nyt taas mahdollisuuden näyttöihin, SaiPan päävalmentaja Heikki Mälkiä sanoo.

Joukkueen maalivahtitilanteeseen on luvassa helpotusta hyvässä lykyssä jo tammikuun puolivälissä.

Olkapääleikkauksen vuoksi pari kuukautta peleistä sivussa ollut kanadalaismaalivahti Rob Zepp kuntoutuu hyvää vauhtia ja aloittaa pikapuoliin jääharjoitukset. Alun perin Zeppin ennakoitiin oleva sivussa pitkälle helmikuuhun.

– Jos kaikki menneen hyvin, niin ”Zepperi” saattaa olla peleissä mukana jo tammikuun puolivälissä, Mälkiä arvioi.

SaiPa on joulutauon päättyessä jääkiekon SM-liigassa kymmenentenä. Siis tiukasti edelleen kiinni pudotuspelipaikassa.

– Syyskausi oli meiltä hyvä, kun ajatellaan siitä, että viime kauden jälkeen koottiin käytännössä aivan uusi joukkue.

– Joukkueen yleisilme oli taisteleva. Jos aiotaan jatkaa samalla tavalla tai paremmin, on meidän kuitenkin saatava enemmän tukea maalivahtipelistä.

– Maalivahti on pelissä niin tärkeässä ruudussa, että keskitason maalivahtipeli ei auta meitä ylöspäin, Heikki Mälkiä korostaa.

Hyvä esimerkki maalivahdin merkityksestä joukkueelle löytyy Mälkiän mielestä SaiPan tämäniltaisesta vastustajasta.

– TPS aloitti kauden huonosti, mutta kun Jani Hurme tuli maalille, koko joukkueen kelkka kääntyi.

Tuomarilinja oli alkukauden puheenaihe jääkiekon SM-liigassa. Heikki Mälkiä suhtautui jo harjoituspelikauden jälkeen epäilevästi tiukan linjan onnistumiseen.

– Kyllähän koukut ja estäminen pitää ottaa pois, mutta ei nyt aina tarvitse viheltää, kun joku kaatuu. Se tiukka linja tappoi tunteen ja vauhdin liigakiekkoilusta.

Marraskuisen maaottelutauon jälkeen tuomarilinja selvästi väljeni liigapeleissä. Virallista viestiä siitä ei joukkueille annettu, mutta tuomarit oli selvästi evästetty uusilla ohjeilla.

– Jonkin verran heiluvuutta on tuomareiden linjassa vieläkin, mutta parempaan suuntaan on menty.

– Ehkä väljempi linja suosii SaiPan kaltaisia joukkueita. Nyt sallitaan enemmän taistelua. Alkukaudesta meille tuli paljon jäähyjä ja kahden miehen alivoimia. Niistä tilanteista taitojoukkueet kyllä meitä rankaisivatkin, Mälkiä sanoo.

SaiPan ulkomaalaispelaajien osastolla ei Mälkiän mukaan ole odotettavissa merkittäviä muutoksia loppukaudesta.

Joukkueen toipilaslistalla ovat vielä kahden maalivahdin lisäksi hyökkääjä Teemu Paakkarinen sekä puolustajat Joonas Rönnberg ja Pauli Levokari.

Ensimmäisenä kolmikosta on jäälle pelaamassa mahdollisesti jo ensi viikolla Teemu Paakkarinen, joka on ollut sivussa siitä asti, kun HIFK:n Robert Schnabel rusikoi hänet laitaa vasten maaliskuun play off-pelissä.

Jääkiekon SM-liigan joulutauko päättyy tänään. SaiPa pelaa TPS:n vieraana. Turusta joukkue jatkaa suoraan Tampereelle, missä on lauantaina ohjelmassa Tappara-SaiPa. Tiistaina 2.1. SaiPaa kohtaa kotikentällään Kisapuistossa KalPa:n.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Heikki Mälkiä pakkasi muun joukkueen tavoin kassinsa keskiviikkona puolelta päivin vuoden viimeistä pelireissua varten. SaiPa hakee liigapisteitä tämän vuoden tilastoon vielä Turusta ja Tampereelta.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen