Näyttelyjä kotona ja vieraissa

Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen galleria aloitti helmikuussa toimintansa Koljonlinnassa. Yhdistyksellä on ollut taloudellisesti vaikeaa, mutta näyttelyjä on viety myös oman gallerian ulkopuolelle.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Helmikuun ensimmäisenä päivänä avattiin Lappeenrannassa pelkästään valokuvanäyttelyjä esittelevä galleria. Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen kaksi salia on ollut siitä lähtien ahkerassa käytössä, mutta keskus on järjestänyt näyttelyjä myös kotisalin ulkopuolella. Parhaillaan valokuvakeskuksen näyttelyjä on esillä Kuusankoskella ja Anjalankoskella, joulukuun alussa yhdistys levitti valokuvia Savonlinnassa.

– Kososen Tatun ansiosta olemme saaneet vietyä paljon näyttelyjä ja voimme sanoa tekevämme alueellista ei pelkästään lappeenrantalaista toimintaa, yhdistyksen toiminnanjohtaja Tommi Kähärä kertoo.

Kuluneen vuoden kohokohtia omassa näyttelysalissa Kähärän mielestä on ollut ranskalaisen graffititaiteilija Je´rome G Demuthin näyttely, joka myöhemmin viedään myös muualle.

– Se oli näyttelynä hyvä ja projektina mielenkiintoinen. Taiteilija itse ei päässyt ripustamaan näyttelyä ja jouduimme tekemään sen ohjeiden mukaan itse, Kähärä muistelee.

Yhdistys tiesi odottaa taloudellisesti vaikeaa aloitusvuotta, eikä se kuvittele tilanteen juurikaan muuttuvan ensi vuonna. Lähes samaan aikaan perustettu Kotkan valokuvakeskus sai valtion valokuvataidetoimikunnalta 12 000 euroa produktiotukea, Lappeenrantaan rahaa ei ole sieltä herunut.

– Meille on jäänyt hieman epäselväksi, millaisiin hankkeisiin produktiorahaa jaetaan: millaisia hankkeiden pitää olla, jotta niihin voisi saada rahaa. Tuntuu kuin olisimme Kotkan keskuksen kanssa eriarvoisessa asemassa, Kähärä sanoo.

Ensi vuoden yhdistys vielä sinnittelee, mutta jos kuiva linja jatkuu, on sillä kova paikka edessä. Jos ensi vuonnakaan emme saa produktiotukea, on minusta aiheellista kysyä mistä oikein on kysymys. Olemme tuottamassa Amerikoista näyttelyä, jonka kuvittelisi täyttävän projektin mitat, puheenjohtaja Tatu Kosonen lisää.

ES-ARKISTO/MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Tommi Kähärä piti ranskalaisen Je´rome G Demuthin näyttelyä mielenkiintoisena. Se, kesän luontokuvanäyttely sekä syksyllä nähdyt historialliset lehtikuvat keräsivät eniten väkeä näyttelyihin.

Kaakkois-Suomen

valokuvakeskuksen

näyttelyt 2006

Nolla astetta Jan Eerala sekä Mikko Joonan panoraamoja Tallinnasta

Unkarin pienoisrautatiet ja Mr. Nobody Raimo Paukku

Lehtikuvia 1957-1994 Martti Brandt ja lehtikuvaajien tienraivaaja Hugo Sundström

Luontokuvia Etelä-Karjalasta: Arto Hämäläinen, Jukka Olkkonen, Tapani Räsänen.

Lentävä valas ja muuta taivasteltavaa Jussi Laine sekä Henri Ylisen ilmailukuvia.

Otherness Petteri Bülow sekä Katkelmia Marko Seppälä

Cityfolio Jérôme ”G” Demuth sekä Lappeenranta by night Kala ja Jänis

Her majesty’s photography Marija Sileikaite-Cicirkiene sekä Moninainen Vapaavalo

Rion pintaa Jussi Aalto sekä Valoisa huone: Esa Toppila, Jarmo Nieminen, Tatu Kosonen, Tommi Kähärä.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola