Categories
Artikkelit

Pete pistää Bullsin lihoiksi

Imatrankosken toinen yökerho pimenee. Talven aikana kaupungin keskustassa tanssitaan vain yhdessä paikassa.

HANNU OJALA

IMATRA. Petri Rantanen on ollut ravintoloitsija seitsemän vuotta ja on vielä kaksi viikkoa. Sen jälkeen hänestä tulee väliaikaisesti remonttimies. Helmikuusta eteenpäin tulevaisuus on täysin auki.

– Hyviä ehdotuksia otetaan vastaan. Nyt voisin tehdä mitä vain.

Äänestä kuulee, että miestä harmittaa isolla veellä, vaikka sitä ei suoraan sanotakaan.

– Tähän ei liity mitään suurempaa ihmettä. Yökerhoelämä on tälläistä, niitä tulee ja menee.

On aika pistää lihoiksi pätkän imatralaista ravintolahistoriaa tehnyt Night Club Bulls, vaikka se viimeisen vuoden jäljiltä on vain luuta ja nahkaa. Talousasiat ovat Rantasen mukaan yksinkertaisia. Rahat tulevat asiakkailta. Kun asiakkaat loppuvat, ei tule rahaakaan. Lopettamisen parhaimpana puolena hän pitää sitä, että se oli mahdolllista tehdä vielä omin toimin.

– Olisi tietysti pitänyt hakea jotakin uutta, mutta luotettiin hyvään konseptiin. Tällä kerralla hiljainen kausi muodostui niin pitkäksi, että oli parempi tehdä itse ratkaisuja, kuin odottaa jonkun toisen tekevän niitä.

SEITSEMÄN VUOTTA SITTEN Härkä tehtiin ruokaravintolaksi. Sitä kesti sen aikaa, että huomattiin katteen tulevan hanasta, ei haarukasta. Oivallus oli niin hyvä, että parhaimmillaan pihalla jonossa odotteli pääsyä baariin sata vasta ravintolaiän saavuttanutta.

– Tämä on tyypillistä Imatralla, että jengi menee sinne minne muutkin. Meillä oli aivan täyttä, ja toinen paikka oli tyhjillään.

Vilkkaimpana aikana yökerhon palkkalistoilla oli 20 tarjoilijaa. Sitten siihen toiseen tuli isännäksi Seppo Koskinen, ja asiakasvirta kääntyi. Mutta ei Petri Rantanen lähde kuuluisuutta osoittelemaan.

– Tämä vaikutti asiaan, mutta jos ei olisi ollut Sedua, sen olisi tehnyt joku toinen.

Yöravintolailla on uudistumisen pakko. Bullsiin yritettiin saada uutta imua tammikuussa tehdyllä remontilla.

– Sisustuksen uusiminen on älyttömän kallista. Kun se on tehty mittojen mukaan, ostajia sille on vähempi. Kylmäkoneista saa vielä kunnon hinnan, mutta sisustuksesta ei oikeastaan mitään.

TAMMIKUUN LOPUSSA Bulls on kaluttu puhtaaksi, ja vuokrasopimus on päättynyt. Rantanen tietää uudesta mahdollisesta vuokralaisesta sen verran, että ravintolatoiminnasta ei ole kysymys. Viidelle työttömäksi jäävälle tarjoilijalle ei löydy hommia ainakaan nykyisistä tiloista. Imatrankoski on taas yhtä ravintolaa köyhempi. Varsinkin vanhempi väki kaipaisi Petri Rantasen näkemyksen mukaan omaa paikkaa. Ajatus ja sen toteutus ovat Imatrankoskella vain etääntyneet toisistaan. Pari vuotta sitten iskelmään mieltyneiden tanssipaikkana tunnettu Vääräntalon yläkerta suljettiin.

– Mitään suunnitelmia avaamisesta ei ole, toteaa tämän hetken tilanteen hotellin johtaja Riitta Jokinen.

Edes asiakkaiden puolelta ei ole tullut paineita. Jokisen mukaan joku on käväissyt vanhasta muistista toteamassa, että ovet ovat kiinni, siinä kaikki.

VÄÄRÄNTALON TAKAVUOSIEN kilpailija on yhtä nuukahtaneessa tilassa. Valtionhotellin kellariravintolaa on pidetty syksyn aikana säännöllisesti auki yhtenä iltana viikossa. Talven ajaksi aukioloa on päätetty supistaa vielä tästäkin.

– Talvi on yleensä hiljaisempaa aikaa. Toiminta vilkastuu keväällä, ennakoi vuoropäällikkö Nina Värtö.

Kellariravintolan talviunen pituutta hän ei vielä pysty arvioimaan.

Kuvateksti

Petri Rantasen ura ravintoloitsijana päättyy siihen, että hän purkaa kahden viikon päästä yökerho Bullsin.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala