Vauvaa ei enää nukuteta ulkona Lemin Sorvarilassa

Tiistaina Ruomissa näyttäytynyt ja koiran napannut susi sai lapsiperheet varuilleen.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lemi. Okon perheessä Lemin Sorvarilan kylässä perheen pienimmät eivät enää mene yksin ulos leikkimään. Se päätös tehtiin, kun susi tunkeutui tiistaina talon pihaan Ruomissa ja vei mukanaan koiranpennun.

– Pienimmäinen on vasta kahdeksankuukautinen ja hän on nukkunut ulkona päiväunia. Tämän jälkeen ei enää nuku, Veli-Pekka Okko kertoo.

Okon huolen ymmärtää, sillä sudesta on havaintoja juuri Sorvarilan, Uimin ja Ruomin alueelta.

– Meidän pihalta on vain 50 metriä metsään.

Okko kertoo tietävänsä talon, jonka pihalta koiranpentu vietiin tiistaina. Talo sijaitee keskellä peltoaukeaa.

– Ei se ole mikään normaali susi, jos se uskaltautuu sellaiselle paikalle keskellä kirkasta päivää ja vielä kun ihmisiä on pihalla.

Okko kiittelee koulun ripeää suhtautumista asiaan. Hän itse taksinkuljettajana ajaa koulukyytejä.

– Rehtori soitti heti tiistai-iltana, kun oli päätetty, että syrjemmässä asuvat lapset haetaan kotipihalta niin, ettei heidän tarvitse kulkea yksin metsätaivalta.

Päätös koski myös Okon omaa yhdeksänvuotiasta tytärtä.

PÄIVÄKODISSA työskentelevä Marika Uronen oli saanut tapauksesta heti tiistaina tekstiviestin, jossa kehotettiin varottamaan muita lapsiperheitä sudesta.

– Siskoni asuu tuolla syrjemmällä maatilalla ja heillä on eka- ja tokaluokkalaiset lapset. Kyllä hän mietti, ettei uskalla lähettää lapsia kouluun yksin.

Vaikka Uronen ja Suvi Muukka olivat keskiviikkona levollisin mieliln kävelyllä koiran ja pienten Emman ja Eliaksen kanssa, heidän mielestään oli outo tunne ajatella, että susi kenties vaeltelee jossain lähistöllä. Heidän mielestään sudelle olisi ehdottomasti saatava kaatolupa, kun se on jo tehnyt tuhoja.

– Vaikka olen muuten eläinrakas, ihan niin eläinrakas en ole, Uronen sanoo.

Viidesluokkalaiset Henri Lindh ja Joonas Tapio kertoivat, että sudesta oli riittänyt puhuttavaa koulussa. Pojat eivät kuitenkaan laittaisi sudesta tappomääräystä.

– Jos se ei mitään pahempaa tee. Koulussa kerrottiin, että se kulkee pitkiä matkoja, joten se voi olla jo kaukana, Lindh arvioi.

LEMIN JAHTIPÄÄLLIKKÖ Seppo Peuhkuri kertoi, että keskiviikkona hänen tietoonsa ei tullut susihavaintoja. Suden jäljet löydettiin 1,5 viikkoa sitten Uimista ja tiistaina susi oli Ruomissa.

Pehkuri uskoo, että kyseessä on sama yksilö, joka on kulkenut välillä omaa lenkkiään Luumäen suunnalla.

Viime päivinä sudesta on tullut useita havaintoja eri puolilta Lemiä.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Joonas Tapio ja Henri Lindh kertoivat, että koulussa susi oli ollut päivän puheenaihe.

Veli-Pekka Okon nelilapsinen perhe asuu Lemin Sorvarilassa, jonka lähistöllä on tehty susihavaintoja. Hänen mielestään liian peloton susi olisi kaadettava.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto