Viipuria virtuaalisesti ja kuvakirjallisesti

LEENA SALLINENVuoden 1939 Viipuria rekonstruoidaan verkkoon VirtuaaliViipuri

LEENA SALLINEN

Vuoden 1939 Viipuria rekonstruoidaan verkkoon VirtuaaliViipuri-sivustoksi. Asialla ovat Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) rakennustekniikan opiskelijat ja heidän ohjaajansa lehtori Harri Miettinen.

Taustalla ovat opiskelijoiden entistämistyöt oikeassa Viipurissa. TAMK:n opiskelijat ovat rakentaneet vuodesta 1998 alkaen Monrepos-puistoon alkuperäisten mallien mukaan kaksi kaarisiltaa, Neptunuksen temppelin ja teekatoksen.

Virtuaalisen Viipurin rakentaminen alkoi Miettisen mukaan vuonna 2003. Tavoitteena on luoda verkkoon tietokoneella mallintamalla Viipuri sellaisena kuin se oli 2. syyskuuta 1939 kello 10.30.

Silloin kaupungista otettiin ilmakuvasarja. Se oli pohjana myös Juha Lankisen tekemälle Viipurin pienoismallille, joka on Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa.

– Meillä on Lankisen piirustukset, valokuvat ja asiantuntemus käytössä. Tarkoitus on mallintaa pienoismallin ison pöydän osuus, ei Papulaa, Miettinen kertoo.

Virtuaalisen Viipurin teko on hänen mukaansa isotöistä. Siihen on osallistunut parikymmentä opiskelijaa, Miettisen mukaan pääasiassa kesäaikaan ohjatussa harjoittelussa.

– Työ valmistuu ehkä vuonna 2008, riippuen rahoituksesta ja opiskelijaresursseista.

Sen jälkeenkin VirtuaaliViipuria täydennetään Miettisen mukaan yhdistämällä siihen erilaisia toimintoja.

– Jopa vapaa liikkuvuus virtuaalisessa Viipurissa on ehkä joskus mahdollista.

Jo nyt VirtuaaliViipuri tarjoaa tietoa, vanhaa ja uutta kuvaa ja videoita. Sivusto avattiin torstaina. Samalla julkistettiin myös Harri Miettisen tekemä kuvateos nimeltä Historian havinaa Viipurissa.

Kirja kertoo Monrepos’n historiasta ja viime vuosien korjaustöistä. Siinä on muutakin tietoa Viipurista kuvien kanssa ja esimerkkejä nettisivujen annista, nykytekniikalla luotuja vuoden 1939 kaupunkikuvia.

Kirjan tuotto käytetään VirtuaaliViipuri-projektin rahoitukseen. Kirjaa ostaa Tampereen ammattikoulun kirjastosta. Virtuaalinen Viipuri löytyy osoitteesta www.virtuaaliviipuri.tamk.fi.

Viipurin linja-autoasema ja sen viereinen Gulf-huoltoasema VirtuaaliViipurista.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen