Categories
Artikkelit

Ylämaan spektroliitti sädehtii

ILPO LESKINEN SPEKTROLIITTI on Suomen tärkein korukivi. Sillä on vakaa asema

ILPO LESKINEN

SPEKTROLIITTI on Suomen tärkein korukivi. Sillä on vakaa asema maailman jalokivituotteiden markkinoilla.

Kiven pinnassa voi nähdä kaikki kirjon värit eli sinistä, vihreää, keltaista sekä oranssia ja punaista. Värisävyt vaihtuvat, kun kiveä kääntää, sillä valon tulosuunta muuttuu.

SPEKTROLIITIN löytötarina liittyy välirauhaan ja Salpalinjan rakentamiseen. Spektroliitin löysi vänrikki Pekka Laitakari kesällä 1940, kun Ylijärvellä tehtiin panssariesteitä.

Hänen isänsä, professori Aarne Laitakari, kuuluisa geologi, oli vuosikausia turhaan etsinyt spektroliitin emäkalliota Viipurin ja Mäntyharjun väliltä.

YLÄMAAN spektroliitti sädehtii ensi vuonna tavallista kirkkaammin. Ylämaalla järjestetään jalokivimessut 29. kesäkuuta – 1. heinäkuuta. 20-vuotisjuhlamessujen yhtenä keskeisenä teemana on spektroliitti.

Ylämaalla on 43 kivialan yritystä ja yhteisöä, joista kunnanjohtaja Esko Hämäläisen mukaan noin puolet työstää spektroliittia. Ylämaalle on myös luotu mineraalimatkailukierros, jossa voi seurata spektroliitin tietä louhokselta koruksi.

Spektroliitin käyttöä on tutkittu monilla kehittämishankkeilla. Seuraavaksi selvitetään spektroliitin sivukiven hyödyntämistä ja jakelulogistiikan kehittämistä.

AIEMMIN spektroliitin ja rapakivigraniitin oletettiin rajautuvan terävästi. Tämä käsitys muuttui viime vuonna.

Helsingin yliopistossa geologiaa opiskeleva Elina Arponen löysi kahdesta paikasta spektroliitin ja rapakivigraniitin seoskiveä, jollaista ei aiemmin tiedetty olevan. Arponen löysi esiintymät Parkkolasta ja Jokimiehestä.

Professori Tapani Rämö Helsingin yliopiston geologian laitokselta kertoo, että seoskiveä on löytynyt pieniä määriä myös muutamasta muusta paikasta.

Arponen tekee parhaillaan aiheesta gradua. Luvassa on tarkempaa tietoa seoskivestä ja Ylämaan spektroliittiesiintymistä.

Mikä on parasta Etelä-Karjalassa? Lähetä sähköpostia osoitteeseen uutiset@esaimaa.fi tai soita (05) 5388 3200.

SPEKTROLIITTI

– Spektroliitti on labradoriitti-nimistä mineraalia. Se koostuu erittäin ohuista levyistä, joiden rajapinnoista valo heijastuu.

– Spektroliittia esiintyy rapakivigraniitin yhteydessä. Spektroliittia sisältävä anortosiitti on syntynyt noin 1 650 miljoonaa vuotta sitten.

– Ylämaan labradoriitissa on poikkeuksellisen voimakkaat värit. Siksi professori Aarne Laitakari antoi kivelle nimen spektroliitti.

– Ylämaan spektroliittia pidetään maailman kauneimpana labradoriittina.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen