Etelä-Karjalassa kaikkien aikojen lämpimin joulukuu

Joulukuu oli Lappeenrannan lentoasemalla 6,6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Aiempi ennätys joulukuulta 1932 rikkoutui 0,6 asteella.

ILPO LESKINEN

PÄÄTTYNYT JOULUKUU oli Ilmatieteen laitoksen mukaan kaikkien aikojen lämpimin myös Etelä-Karjalassa. Joulukuun keskilämpötila oli Lappeenrannassa peräti 6,6 astetta keskimääräistä korkeampi.

Joulukuun keskilämpötila oli lentoasemalla 1,4 astetta, kun kuukauden pitkänajan keskiarvo on -5,2 astetta. Joulukuun aiempi ennätys, 0,8 astetta, oli vuodelta 1932.

Lappeenrannan ylin lämpötila, 9,0 astetta, mitattiin 6. joulukuuta. Alin lämpötila, -11,7 astetta, mitattiin 20. päivä. Marraskuun alin lämpötila Lappeenrannassa oli -15,4 astetta. Se mitattiin 6. päivä.

LÄMMIN JOULUKUU koettiin myös vuonna 1972, jolloin keskilämpötila oli 0,7 astetta. Joulukuun 1974 keskilämpötila oli -0,9 astetta.

Lauhaa oli myös joulukuussa 1992, jolloin keskilämpötila oli -1,1 astetta. Joulukuussa 2000 keskilämpötila oli -1,3 astetta. Joulukuun keskilämpötila on ollut Lappeenrannassa hyvin harvoin plussan puolella.

Kylmin joulukuu on koettu vuonna 1915, jolloin kuukauden keskilämpötila oli -15,5 astetta.

MUUALLA Etelä- ja Lounais-Suomessa joulukuu oli selvästi lämpimämpi kuin Etelä-Karjalassa. Keskilämpötila oli neljän asteen luokkaa. Korkein keskilämpötila, 4,4 astetta, mitattiin Lohjalla. Punkaharjulla keskilämpötila oli 1,4 astetta.

Ylimeteorologi Anneli Nordlund Ilmatieteen laitoksesta kertoo, että joulukuu oli kauttaaltaan lämmin. Normaalia kylmempää ei ollut missään vaiheessa kuukautta. Kylmät jaksot eivät alittaneet keskimääräisiä lämpötiloja.

ETELÄ-KARJALASSA satoi joulukuussa keskimääräistä enemmän. Kuukauden sademäärä Ruokolahden Kotaniemessä oli 67 millimetriä, kun pitkänajan keskiarvo on 56 milliä.

Maakunnassa on vuodenvaihteessa keskimäärin 30 sentin lumipeite. Joulukuun lumipeite vaihteli nollasta muutamaan senttiin.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen