Imatra saa ensimmäisen jalkapallon tekonurmikentän

Tekonurmikenttä rakennetaan Karhumäen urheilukentän viereen nykyisen hiekkakentän tilalle. Kahden vierekkäisen kentän kokonaisuus parantaa jalkapalloharrastuksen olosuhteita Imatralla merkittävästi.

JARMO HÄMÄLÄINEN

IMATRA. Jalkapallon harjoitus- ja pelimahdollisuudet kohenevat Imatralla tuntuvasti ensi kesänä. Kaupungin ensimmäinen erityisesti jalkapalloa varten suunniteltu tekonurmikenttä rakennetaan Karhumäelle urheilukentän viereen.

Uutta kenttää Imatralle on hankkeen puuhamiehenä ajanut viime vuodet Jukka Aallikko, entinen aktiivipelaaja, nykyinen valmentaja ja seura-aktiivi.

– Kun Imatran Palloseuraa vajaat kolme vuotta sitten perustettiin, kävi nopeasti ilmi, että uuteen seuraan oli tulossa valtavasti junioreita, mutta Imatran kenttätilanne oli aivan kestämätön, Aallikko kertoo.

Imatralla on jalkapallon pääkenttänä Karhumäen urheilukenttä. Muita täysimittaisia ruohokenttiä kaupungin arviolta 400 eri-ikäiselle jalkapalloilijalle ei löydy.

Vuoksenniskan urheilukentällä on pieni ruohokenttä, jossa jalkapalloa ja amerikkalaista jalkapalloakin on pelattu. Tainionkosken vanhan torin pieni ruohokenttä oli viime kesänä lähes pelikelvoton.

Tekonurmikenttä on Jukka Aallikon mielestä se ratkaisu, jolla jalkapallon harjoitus- ja pelipaikkaongelmaa voidaan selkeimmin helpottaa.

– Oikean nurmikentän käyttötunnit jäävät parhaimmillaankin vuorokaudessa vähäisiksi. Tekonurmet ovat kehittyneet viime vuosina valtavasti ja nämä uuden sukupolven nurmet kumirouhepohjineen ovat todella hyviä pelialusta.

– Tekonurmi on käytännössä huoltovapaa, se ei kulu, eikä vaadi lepoa niin kuin oikea nurmi. Tekonurmelle myös päästään aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Kautta voidaan pidentää vaikka huhtikuusta lokakuuhun, Jukka Aallikko.

Karhumäen tekonurmikentän kustannusarvio on 250 000 euroa. Kentän päärahoittaja on Imatran kaupunki, mutta budjettiin on laskettu myös opetusministeriön avustus, jonka odotetaan olevan noin 20 prosenttia kustannuksista sekä Palloliiton kautta haettu UEFA Hat trick-avustus, joka voi olla noin 20-30 000 euron luokkaa.

– UEFA:n avustuksia on jaettu nimenomaan olosuhteiden parantamiseen. Viimeksi Hat trick -apua kenttäänsä sai viime keväänä Kouvola, Jukka Aallikko kertoo.

Imatran vapaa-aikatoimenjohtaja Teijo Kytösalmi sanoo, että kentän rakennustyöt aloitetaan, kun talvi kääntyy kevääksi.

– Parhaassa tapauksessa kenttä voitaisiin saada käyttökuntoon juhannukseen mennessä. Kentän rakennukseen kaupungin raha riittää, mutta muista avustuksista on kiinni, pystytäänkö samalla rakentamaan kenttää ympäröivät aidat sekä kentän valaistus, Kytösalmi sanoo.

Kentän valaistuksen on laskettu maksavan noin 80 000 euroa. Opetusministeriön ja UEFA:n avustuksista Imatralla odotetaan tarkempaa tietoa maalis-huhtikuussa.

Karhumäen valinnassa uuden kentän sijoituspaikaksi vaikuttivat monet asiat.

– Kustannuskysymyshän tämä tietysti on. Viereiseltä urheilukentältä löytyvät pukuhuoneet, eikä hiekkakenttäpohjalle tarvitse tehdä suuri muutostöitä uutta kenttää varten.

– Uusi kenttä on myös osa Ukonniemen vapaa-aikakeskuksen palveluvarustusta, Kytösalmi korostaa.

Uuden jalkapallokentän paikalla on ollut jo vuosikymmeniä hiekkakenttä, joka on toiminut parkkipaikkana ja jalkapallokenttänä.

Lähinnä juniorien ja puulaakijoukkueiden käytössä ollut hiekkakenttä on hyvä peruspohja uuden kentän rakentamiseen, mutta aivan ensiksi se pitää oikaista.

– Ei sitä heti ehkä silmällä huomaa, mutta kentän toinen kulma on ollut metrin korkeammalla kuin toinen, Imatran kaupungin rakennuttajainsinööri Timo Salmi kertoo.

Salmi arvioi, että kentän pohjatöissä päästään varsin vähällä. Karhumäki on vettä hyvin imevää soraharjua ja uuden kentän uskotaan kuivuvan keväisin ilman erillistä salaojitusta.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen