Kulttuurituottajia poliittisin perustein

HEIKKI SOPANEN Joutsenon Opisto on ollut vuodesta 1998 osa humanistista amma

HEIKKI SOPANEN

Joutsenon Opisto on ollut vuodesta 1998 osa humanistista ammattikorkeakoulua Humakia. Humakiin kuuluu eri puolilla Suomea kaksitoista opistoa, hienosti sanottuna kampusta, jotka ovat samalla osakkaina Humakin ylläpitäjäyhteisössä, Humak Oy:ssä.

Joutsenon Humak on yksi neljästä opistosta, jotka kouluttavat kulttuurituottajia. Nyt Humak Oy esittää opetusministeriölle, että kulttuurituottajien koulutus lopetetaan Joutsenossa. Esityksen taustalla on koulutuksen tehostaminen ja Humakin rakenteellinen kehittäminen.

Helsingissä majaansa pitävä Humak Oy perustelee esitystä Joutsenon koulutuksen lahtaamisesta opetusministeriöltä saamillaan ohjeilla. Humak Oy:n toimitusjohtajan mukaan ministeriö opastaa, että Itä-Suomen yksiköt pitää lakkauttaa.

Ministeriöstä kerrotaan, että he eivät ole moisia ohjeita antaneet vaan ainoastaan pyytäneet esitystä, kuinka opetus aiotaan tulevaisuudessa järjestää.

Humakin linjaus kuulostaakin yksiviivaiselta. Etenkin, kun Joutsenon koulutus siirrettäisiin kolmeen jäljelle jäävään, kulttuurituottajia kouluttavaan opistoon, joiden taustalla sattuvat olemaan kolme suurinta puoluetta.

Humakin Korpilahden kampus Jyväskylässä on keskustan Alkio-opisto, Kauniaisten kampus SDP:n Työväen akatemia ja Turun kampus kokoomuksen Paasikivi-opisto.

Kyseiset opistot syytivät 1970-luvulta alkaen kuntiin omia kulttuurisihteereitään, kun laki kuntien kulttuuritoimesta säädettiin ja kunnat tarvitsivat oman värisensä kulttuurisihteerin. Sittemmin aatteet väistyivät markkinatalouden tieltä, ja kulttuurisihteerikoulutus muuttui kulttuurituottajien kouluttamiseksi.

Vaikka aatteet ovatkin haalistuneet, näyttää siltä, että suuret puolueet ohjailevat poliittisella ohjeistuksella opetusta omiin opistoihinsa. Rukattakoon vain koulutusrakenteita, mutta ei meidän opistoissamme.

Joutsenon Opisto ja sen Humak ovat joutumassa mestauspölkylle, koska opiston taustalta ei löydy poliittista aatetta. Helsingin herrojen näkökulmasta Joutsenon Humakin merkitys oman alueensa kulttuuritoiminnalle ei tunnu painavan mitään.

Joutseno ei ole ainoa Humakin paikkakunta, joka uhkaa jäädä koulutuksessa politiikan jalkoihin. Lohjan kampus on menettämässä nuorisotyön koulutuksensa Nurmijärvellä toimivalle Kiljavan opistolle. Kiljavan taustalla on SAK. Torniossa, kuntaministeri Mannisen (kesk.) kotikaupungissa nuorisotyön koulutus sen sijaan jatkuu.

Pitäähän pienempien kurittamisessa joku tolkku olla.

[email protected]

Kuvateksti

Joutsenon Humakin opiskelijat järjestävät paikallisia kulttuuritapahtumia, kuten pop- ja kansanmusiikin laulukilpailun Popkan. Kuva on vuoden 2004 tapahtumasta.

Kuva: ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen