Lassila&Tikanoja rakentaa jätelaitoksen Joutsenoon

Yhtiön jätelaitos Kukkuroinmäessä keskittyy kaupan ja teollisuuden jätteiden hyödyntämiseen. Suunnitelmien mukaan rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna, ja laitos olisi valmis 2009.

HEIKKI SOPANEN

PÖRSSIYHTIÖ Lassila&Tikanoja aikoo rakentaa Joutsenon Kukkuroinmäkeen oman jätteenkäsittelylaitoksensa. Laitos keskittyy kaupan ja teollisuuden jätteiden hyödyntämiseen ja loppusijoittamiseen.

Lassila&Tikanoja on suunnitellut tulevaa laitosta yhteisymmärryksessä kunnallisen Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n kanssa. Yhtiöiden tekemän sopimuksen mukaan Jätehuolto Oy keskittyy kuntien yhdyskuntajätteen hyödyntämiseen ja Lassila&Tikanoja tarjoaa jätteenkäsittelypalveluja kaupalle ja teollisuudelle.

– Perustamme yhteisyrityksen, jossa Etelä-Karjalan jätehuolto on mukana pienellä osuudella. Jätteenkäsittelylaitoksen investoinnista ja toiminnasta vastaa meidän yhtiömme, Lassila&Tikanojan toimialajohtaja Arto Nivalainen kertoo.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Mika Suomalainen pitää järjestelyä hyvänä, koska Jätehuollon omistajakunnat päättivät viime keväänä, että yhtiö keskittyy kuntien jätehuoltoon.

– Emme kilpaile keskenämme, mutta tuemme toistemme toimintaa voidessamme hyödyntää yhteistä infrastruktuuria. Yhteisyrityksen sopimuksessa varmistetaan, ettei ristiriitatilannetta synny.

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOS tulee Kukkuroinmäen jätekeskuksen alueelle, jossa jo toimii kuntien omistama Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n jätteenkäsittelylaitos. Uusi laitos vaatii maata useamman hehtaarin, sillä sinne varaudutaan ottamaan vastaan jätettä 430 000 tonnia vuodessa.

Maan louhintaa aiotaan tehdä 6,5 hehtaarin alueella, ja louhinnan kokonaismäärä on suunnitelmassa 720 000 kiintokuutiota.

Lassila&Tikanoja on tehnyt lain vaatiman ympäristövaikutusten arviointiohjelman jätelaitoksen rakentamisesta. Arviointiohjelma on lähetetty Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselle.

Uuden jätteenkäsittelylaitoksen suunnitelmaa ja ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa esitellään joutsenolaisille yleisötilaisuudessa, joka pidetään huomenna Lempiälän koululla.

JOS yva-menettely sujuu Lassila&Tikanojan arvioimassa aikataulussa, jätteenkäsittelylaitosta päästäisiin rakentamaan ensi vuonna. Laitos olisi käyttökunnossa vuonna 2009.

Toimialajohtaja Nivalainen kertoo, että samanaikaisesti yva-menettelyn kanssa Lassila&Tikanoja teettää markkinaselvitystä Etelä-Karjalan alueen kaupan ja teollisuuden yrityksille.

– Markkinaselvityksen tekee Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Tarkoitus on selvittää, millaisia palveluja suuret yritykset tarvitsevat jätteidensä hyödyntämisessä perinteisen kaatopaikalle kuljettamisen sijaan.

Lassila&Tikanojan jätebisnes Kukkuroinmäessä pyrkii toteuttamaan valtakunnallista jätehuoltosuunnitelmaa. Sen mukaan jätteiden hyötykäytön taso pitää nostaa 70 prosenttiin, kun hyötytaso tällä hetkellä on vain 40 prosenttia.

– Kukkuroinmäen investointimme tuo lisäkapasiteettia jätteenkäsittelyyn Etelä-Karjalassa. Uskomme, että saamme riittävän määrän yritysten jätettä laitoksemme tarpeisiin, toimialajohtaja Nivalainen sanoo.

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOS on miljoonainvestointi. Lassila& Tikanojan laitos Kukkuroinmäkeen maksaa 5-10 miljoonaa euroa riippuen siitä, kuinka suuri siitä tehdään.

Yva-menettely tehdään yleensä maksimilukujen mukaan, ettei myöhemmin tarvitse ryhtyä uusiin yva-menettelyihin, jos toimintaa laajennetaan. Näin toimitaan myös Lassila&Tikanojan jätelaitoksen suhteen.

Yhtiön hankevastaava Juha Roivainen sanoo, että yva-luvut näyttävät suuremmilta, mitä ne todellisuudessa tulevat olemaan.

Kuvateksti

Uusi jätteenkäsittelylaitos tulee Etelä-Karjalan jätehuollon laitoksen viereen.

Kuva: SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen