Matti Mononen taivutti vuoden parhaaksi urheilijaksi

Imatran Urheilijoiden Matti Monosen EM-kisojen nelossija toi ylivoimaisen voiton urheilutoimittajien äänestyksessä. Etelä-Karjalan paras naisurheilija oli Ilona Ranta ja vuoden valmentaja vuoden joukkuetta vetävä Mika Turunen.

VESA SALMINEN

SEIVÄSHYPPÄÄJÄ Matti Mononen oli vuoden 2006 paras eteläkarjalaisurheilija. Mononen oli eteläkarjalaisten urheilutoimittajien perinteisessä äänestyksessä ylivoimainen.

Mononen sijoittui neljänneksi Göteborgin EM-kisoissa viime elokuussa. Imatran Urheilijoiden mies on harjoitellut koko tammikuun Etelä-Afrikassa Pretoriassa. Suomeen Mononen lähtee paluumatkalle tänään.

Monosen mukaan aivan putkeen leiri ei mennyt sen suhteen, että täyden vauhdin hyppyihin jäi vielä hiomista. Testit kertovat kuitenkin, et-tä nopeusominaisuudet ovat ennätyskunnossa, ja hyppyjä on takana enemmän kuin koskaan kauden tässä vaiheessa.

Monosen kroppakin on laihtunut sujuvasti kisakuntoon. Ensimmäisen kilpailunsa hän hyppää ensi viikonvaihteen Tampereen Italia-maaottelun täytelajina.

– Vähän tulee turhan lähelle ensimmäinen kisa, ei ole aivan maksimipalautumista vielä.

PIRKKAHALLIN jälkeen vuorossa on seiväskisa Düsseldorfissa 6. helmikuuta ja kolme päivää myöhemmin samalla reissulla Ranskassa. SM-hallit järjestetään Rovaniemellä 17.-18.2.

Kevään kohokohta, EM-hallikilpailut hypätään Birminghamissa 2-4. maaliskuuta. Sinne Mononen lähtee parantamaan halliennätystään 560.

Elokuun EM-kisojen hyvä esitys ja neljäs sija ovat avanneet seiväsmiehelle mahdollisuuden kilpailla entistä enemmän ulkomailla hallikaudella. Kisojen ja kotimaan harjoittelujakson jälkeen Mononen matkustaa vielä keväällä kuukaudeksi leirille Portugaliin.

– Ei oteta hirveästi paineita, vaikka hallista ei tulisikaan vielä tulosta.

URHEILUTOIMITTAJIEN äänestyksen kakkosen, Lappeenrannan NMKY:n kapteenin Pasi Riihelän äänisaalis oli 164, kun Monosen ykköspaikan varmisti 238 ääntä.

Naisten parhaaksi 25 valintaan osallistunutta urheilutoimittajaa valitsivat Lappeenrannan Urheilu-Miesten aitajuoksijan Ilona Rannan. Naisten kisassa tulos oli täpärä, sillä kolmanneksi koko listalla Riihelän ja Monosen jälkeen nostettu Ranta voitti Vuoksen Soutajien Minna Niemisen yhdellä äänellä.

– Ainakin ekat kisat menivät ihan hyvin, Ranta kuvaa kuntoaan.

LAPPEENRANTALAINEN juoksi viikonloppuna Helsingissä avoimissa hallikilpailuissa 200 metrillä ennätyksensä 24,40 ja 60 metrin sileällä kymmenyksen päähän ennätyksestään eli 7,44.

– Ei sellaista aikaa ole lyhyillä radoilla viime vuosina juossut kai kukaan, Ranta mietti 200 metrin kiihdytystään.

Ranta osallistuu ensi viikonloppuna Suomi-Italia-hallimaaotteluun Tampereella. Matka on vielä arvoitus. Mietinnässä on myös SM-hallien matkavalikko.

– En juokse aitoja talvella. Ei ole oikein aitakisoja, enkä viitsi lähteä yksin juoksemaan.

Birminghamin hallit kiinnostaisivat LUM:n ykköstähteä, jos hänet sinne valitaan.

– Kannattaa lähteä kokemusta hakemaan.

ETELÄ-KARJALAN yleisurheilu ry valitsi loppuvuonna Monosen myös ykköseksi listallaan. Naisten paras yleisurheilija oli puolestaan sillä listalla Ilona Ranta.

Vuoden eteläkarjalaisjoukkue urheilutoimittajien äänestyksessä oli kaiken mahdollisen eli cupin ja korisliigan Suomen kentillä viime vuonna voittanut Lappeenrannan Namika. Samasta seurasta palkittiin vuoden valmentajana Mika Turunen.

Nuoren lupaavan urheilijan stipendin sai Imatran Urheilijoiden kolmiloikkaaja Antti Inkinen.

Vuoden urheilija 2006

Eteläkarjalaisten urheilutoimittajien äänestys.

1) Matti Mononen, Imatran Urheilijat 238 ääntä.

2) Pasi Riihelä, Lappeenrannan NMKY 164.

3) Ilona Ranta, LUM 145.

4) Minna Nieminen, Vuoksen Soutajat 144.

5) Antti Ahokas, Viipurin Golf 135.

6) Jonna Mäkelä, NST/Pesä Ysit 115.

7) Jouni Pellinen, Imatran urheilijat 89.

8) Kimmo Koskenkorva, SaiPa 76.

9) Mika Kaljunen, Ruokolahden Raju 70.

10) Toni Karjalainen, Viipurin Golf 58.

Vuoden naisurheilija suoraan listalta Ilona Ranta.

Vuoden valmentaja Mika Turunen.

Vuoden joukkue Lappeenrannan NMKY.

Nuoren lupaavan urheilijan stipendi Antti Inkinen, Imatran Urheilijat.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen