Opettaja törmää harvoin väkivaltaan Lappeenrannassa

Suunsoitto ja haistattelu ovat yleistyneet myös alakouluissa. Auktoriteetteja ei enää kunnioiteta entiseen tapaan, sanoo opettaja.

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Opettajat joutuvat harvoin väkivallan kohteeksi Lappeenrannan kouluissa.

Kaupungin opetustoimella ei kuitenkaan ole tarkkoja tilastoja väkivaltatapauksien määrästä, vaikka koulut raportoivatkin niistä.

– Väkivaltatilanteet sattuvat yleensä erityisluokissa, joissa on aina läsnä koulunkäyntiavustaja opettajan lisäksi.

– Yleensä opettaja pitää näissä tilanteissa oppilasta kiinni ja estää päällekäymisen. Tällaista tapahtuu noin viidessä opetusryhmässä Lappeenrannassa, kertoo opetuspäällikkö Mari Routti.

Väkivaltaa ja käytöshäiriöitä ennaltaehkäistään ohjaamalla lapsia erityisluokille. Lappeenrannan koulujen oppilaista erityisluokilla on lähes seitsemän prosenttia, mikä on hiukan enemmän kuin muissa isoissa suomalaiskaupungeissa.

VOISALMI-TYYSTERNIEMEN koulun rehtorin Jyrki Aurosen mielestä on syytä muistaa, että valtaosa koululaisista on edelleen reippaita, normaaleja ja kivoja.

– Ääripäät näkyvät kuitenkin entistä selvemmin. Yhä isompi osa lapsista voi hyvin ja toiset yhä huonommin. Ennen oli tasaisempaa.

– Näin on käynyt yhteiskunnassa monessa muussakin asiassa, ja koulu on yhteiskunta pienoiskoossa, Auronen sanoo.

Voisalmi-Tyysterniemen koulussa toimii erityisluokkia, joihin ohjataan suurimmissa ongelmissa olevia oppilaita eri puolilta Lappeenrantaa.

ERITYISLUOKANOPETTAJA Jari Hasu opettaa kuuden oppilaan ryhmää yhdessä mielenterveys- ja sosiaalityöntekijöiden sekä kolmen avustajan kanssa.

Tunneilla annetaan henkilökohtaista opetusta ja päiväohjelma on tarkkaan suunniteltu.

– Joskus syntyy tilanteita, joissa joudumme pitämään oppilasta kiinni ettei hän vahingoittaisi itseään tai muita. Ne ovat kuitenkin harvinaisia. Muille vaaraksi olevan oppilaan oikea paikka ei ole koulussa, Hasu sanoo.

Ehdotusta turvamiesten palkkaamisesta kouluihin Auronen ja Hasu pitävät turhana. Aurosen mielestä lisähenkilökuntaa voisi hankkia esimerkiksi kuraattorin töihin. – Turvamiehen palkkaaminen tarkoittaisi, että koulut ovat turvattomia. Näin ei kuitenkaan ole, Auronen toteaa.

HAISTATTELUA ja suunsoittoa opettajat kohtaavat työssään usein. Lavolan alakoulun opettaja Petri Muhli kertoo, että karkeaa kielen käyttöä kuulee jopa ensimmäisen luokan oppilailta.

– Lasten puheet ovat välillä aika rajuja, eikä auktoriteetteja kunnioiteta enää entiseen tapaan. Luulen, että tuollaisissa tilanteissa on kyse koulun ja kodin erilaisten arvomaailmojen törmäämisestä.

Kuvateksti

Lappeenrannan Lavolan koulun 1A-luokan oppilaat ahersivat maanantaina matematiikan tehtävien parissa.

Kuva: MARLEENA LIIKKANEN

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen