Entistä useamman Etelä-Karjalan kunnan ykköspäättäjänä on nainen

Miesvalta jyrää kuitenkin edelleen. Valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajista kaksikolmasosaa on miehiä.

ANNE KOTIHARJU

ETELÄ-KARJALASSA miehillä on valta, jos sitä mitataan kuntien hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajuuksilla. Hallitusten ykköspuheenjohtajista miehiä on kahdeksan ja naisia neljä. Valtuustoissa naispuheenjohtajia on viisi ja miehiä seitsemän. Jos otetaan mukaan varapuheenjohtajat, miesvalta korostuu entisestään. Kaikista puheenjohtajista miehiä on 45 ja naisia 21.

Naiset saivat kuitenkin entistä enemmän puheenjohtajan paikkoja tammikuun lopulla tehdyissä luottamushenkilövalinnoissa.

Lappeenrannan kaupunginhallitusta johtaa nyt nainen, Eeva Arvela (sd.) Samalla hallitukseen tuli naisenemmistö. Hallituksen varapuheenjohtajat ovat miehiä, samoin koko valtuuston puheenjohtajisto. hallitusta johtaa nainen myös Rautjärvellä, Auli Repo (sd.), Savitaipaleella, Sirpa Jukkara (kesk.) ja Luumäellä, Hilkka Suoanttila (kesk.).

Lemin valtuuston puheenjohtajaksi nousi Auli Kangasmäki (ps). Muita valtuuston naispuheenjohtajia ovat Imatran Sinikka Hurskainen (sd.), Rautjärven Taina Lonka (kesk.) ja Suomenniemen Marja Kauppi (kesk.).

NELJÄSSÄ KUNNASSA, Parikkalassa, Ruokolahdella, Taipalsaarella ja Ylämaalla sekä hallituksen että valtuuston puheenjohtajana on mies. Ainostaan Rautjärvellä molemmilla paikoilla vaikuttaa nainen.

Rautjärven hallituksen puheenjohtaja Auli Repo (sd.) sanoo päässeensä paikalle äänimääränsä perusteella.

– Pääsin valitsemaan ja vaihdoin valtuuston puheenjohtajuuden nyt tähän. Taidan olla ensimmäinen nainen hallituksen puheenjohtajana Rautjärvellä.

– Pitkäänhän se miesvalta on jo ollutkin. Monessa kunnassa koko puheenjohtajisto on ollut aina miehiä.

Kun Repo aloitti reilut kaksi vaalikautta sitten valtuuston puheenjohtajana – meni sanojensa mukaan ”miesten maailmaan” – naispuheenjohtajat olivat Suomessa harvassa.

– Joka vaalien jälkeen valitaan enemmän naisia puheenjohtajiksi, mutta hallitukseen edelleen aika harvoin.

REVON MIELESTÄ naisten ongelma on edelleen kodin ja työn yhteensovittaminen.

– Miesten on edelleen helpompaa lähteä aikaa vievään politiikkaan.

Naapurikunnassa Ruokolahdella jyrää miesvalta. Valtuuston puheenjohtaja Heikki Vanhanen (sd.) toteaa, että vanha perinne jatkuu.

– Hallituksessa ei ole tainnut olla naispuheenjohtajaa koskaan, mutta valtuustossa oli pari vuotta Terttu Rantasola.

Äänimäärä nostaa Ruokolahdellakin puheenjohtajaksi. Vanhasen mielestä nyt käytössä olevia kiintiöitä tarvitaan valinnoissa.

– Edelleen on menossa jonkinlainen ylimenokausi ja kiintiöitä tarvitaan. Itselläni on kolme tytärtä ja toivon, että he saavat elää tasa-arvoisemmassa maailmassa kuin äitinsä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju