Eteläkarjalaiset omaishoitajat saavat maan pienimmät palkkiot

PÄIVI VENTOETELÄ-KARJALASSA omaishoitajille maksettavien palkkioiden keskisu

PÄIVI VENTO

ETELÄ-KARJALASSA omaishoitajille maksettavien palkkioiden keskisumma on 356 euroa. Vaihteluväli maakunnassa on 150-693 euroa. Näillä luvuilla maakunta on maan huonoin omaishoidontuen maksaja. Omaishoidon tukea ja sen vaihtelua selvitti Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakes.

Stakesin tutkimuspäällikkö, dosentti Päivi Voutilainen viestittää, että luku ei suinkaan kerro sitä, että omaishoitajista huolehtiminen olisi maakunnassa rempallaan.

Minimipalkkio on 300 euroa kuussa, mutta kunnat voivat kompensoida palkkiota tarjoamalla omaishoitajalle ja -hoidettavalle erilaisia palveluja.

– Josko siellä palvelut ovat kunnossa? Kunnossa oleva palvelupolitiikka on hyvin rahanarvoista toimintaa.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen: kunnan palvelurakenne, hoidettavien sairastavuusaste, ikärakenne ja vaikkapa se, onko kunnassa dementiayksikköä.

Voutilainen sanoo, että sijoitus voi kertoa myös kuntien taloudellisesta tilanteesta.

– Tutkimustuloksia analysoidaan vielä tarkemmin ja syvemmin, jolloin maakunnallisestikin saamme vastauksia. Yksittäisiä kuntia ei tässä vaiheessa haluttu nostaa esiin ja palkkioita tarkasteltiin vain maakunnallisella tasolla.

ETELÄ-KARJALAN Omaishoitajat ja Läheiset ry:n puheenjohtaja Sirpa Kälviäinen uskoo maakunnan jumbosijan selittyvän osittain sillä, että kunnat käyttävät hyväksi harkinnanvaraisuutta ja toimivat näin ”raadollisesti.”

– Kysymys on päättäjien tahtotilasta, virkamiehillä kyllä tässä asiassa löytyy tahtoa, Kälviäinen sanoo.

Kälviäinen määrittelee omaishoitajien ja -hoidettavien palvelujen olevan maakunnassa hyvällä mallilla, mutta uusi laki hoitajien kolmannesta lakisääteisestä kuukausittaisesta vapaapäivästä tekee monissa kunnissa tiukkaa.

– Kunnissa on ihan oikeasti kehitettävä toimintamallia, jotta tämä toteutuisi.

On hoidettavia, jotka eivät suostu lähtemään kotoaan pois hoitajan vapaapäiviksi. Kun tähän yhdistetään yksityisten hoivapalvelujen puuttuminen kunnassa, ongelma on valmis.

Omaishoito Suomessa

Hoidettavia noin 22 000 asiakasta.

Vajaat puolet oli 75-84 -vuotiaita ja 17 prosenttia yli 85-vuotiaita.

Kaikista hieman yli puolet miehiä.

42 tarvitsi hoitoa jatkuvasti melko paljon, kolmasosa ympäri vuorokautista hoitoa.

Uusia omaishoidettavia 2004 tuli 3 946, vuonna 2004 yhteensä 4 348 henkilöä ja vuoden 2006 neljän ensimmäisen kuukauden aikana 2 776 henkeä.

Tutkimushetki oli 30.4.2006.

Kirjoittaja:
Päivi Vento