Huovinen ymmärtää Etelä-Karjalan tieongelmat, mutta ei lupaa mitään

Myös Mikkelintien mutkat ja metsään menneet lohilastit ovat hyvin ministeri Susanna Huovisen tiedossa. Seuraava hallitus saa tehdä liikennehankkeiden listan, mikä ei ole helppoa.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan liikenneongelmat saavat liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huoviselta (sd.) ymmärrystä. Lupauksia hän ei kuitenkaan enää anna. Puolitoista vuotta kestänyt ministeriposti päättyy tällä erää maaliskuun eduskuntavaaleihin.

– Olen siitä huono poliitikko, että en anna lupauksia, joita en voi varmasti pitää. En mene tätäkään hanketta lupaamaan, Huovinen kommentoi kuutostieurakan mahdollista jatkamista Lappeenrannasta Taavettiin.

Lappeenrannan ja Imatran välin rakennustyöt alkavat ensi syksynä Mikkelintien risteyksestä. Kuutostieremontin jatkaminen Luumäen suuntaan ei ole vielä tiehallinnon suunnitelmissa.

– Ymmärrämme ongelman. Kuutostien pullonkaula vain siirtyy uuteen paikkaan, mutta meillä on Suomessa paljon vastaavanlaisia paikkoja.

HUOVISELLE ovat tuttuja Lappeenrannasta Mikkeliin ja sieltä hänen kotikaupunkiinsa Jyväskylään johtavan valtatie 13:n ongelmat. Viimeksi rekka kaatui Suomenniemellä, ja 16 tonnin lohilasti päätyi metsään.

Hän sanoo, että tienpidon investointirahoituksen pitäisi olla suurempi.

– Vanhasen hallitus on käynnistänyt enemmän liikennehankkeita kuin muutamat aikaisemmat hallitukset. Meillä on hyvä saldo, mutta silti rahoituksen kehystaso on ollut liian matala.

– Uusi investointilista on seuraavan hallituksen tehtävä. Veikkaanpa, ettei ei siitä kovin helppo harjoitus tule.

MINISTERI Huovinen myöntää, että raskas liikenne kuormittaa eniten Kaakkois-Suomea.

– Olen sitä mieltä, että liikenneinfrastruktuurin huono kunto tai puutteellisuus ei saa olla elinkeinoelämän tuloksellisuuden esteenä. Suomen pitää saada tuotteensa maailmalle. Logistiset kustannukset ovat muutenkin huomattavasti korkeammat kuin monissa muissa maissa.

SAIMAAN kanavan vuokrasopimusneuvottelut ovat edenneet jonkin aikaa kaikessa hiljaisuudessa. Ministeri Huovinen luottaa siihen, että ratkaisut saadaan aikaan, mutta aikataulusta hän ei uskalla mennä sanomaan sen tarkemmin.

Suomen ja Venäjän neuvottelijat tapaavat ensi viikolla Saimaan kanavan purjehduskauden päättäjäisissä Lappeenrannassa.

– Saimaan kanavan 150-vuotisjuhlat olivat syyskuussa niin hienot bileet, ettei niiden jälkeen voi huonosti mennä.

Huovinen kertoo, että EU:n liikennekomissaari oli todella tohkeissaan juhlien jälkeen. Hänelle oli yllätys, että tällainen kanava on edes olemassa, ja hän kehui sitä Huovisen EU-ministerikollegoille.

Susanna Huovinen tapasi keskiviikkona äänestäjiä SDP:n paikallisten ehdokkaiden vaalitilaisuudessa.

KUVATEKSTI

MARLEENA LIIKKANEN

Susanna Huovisen mielestä Saimaan kanavan vuokrasopimusneuvottelut etenevät hyvin. Hän tapasi eilen äänestäjiä Lappeenrannassa.

SUSANNA HUOVINEN

34-vuotias, asuu Jyväskylässä.

Yhteiskuntatieteiden maisteri.

Naimisissa Jyväskylän apulaiskaupunginjohtaja Timo Koiviston kanssa, yksi poika (s. 2004).

Keski-Suomen vaalipiirin kansanedustaja vuodesta 1999, liikenne-ja viestintäministeri syyskuusta 2005 lähtien, Jyväskylän valtuuston jäsen vuodesta 1993.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen