Imatran terveyskeskuslääkäreille tulossa 1 000 euron palkankorotus

Tavoitteena on korvata lääkärien ostopalveluja omilla vakituisilla lääkäreillä. Tällä hetkellä avoterveydenhuollossa on neljän lääkärin vaje.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Imatran sosiaali- ja terveyslautakunta ei vielä tiistaina päässyt päättämään omille väestövastuulääkäreilleen suunnitellusta roimasta palkankorotuksesta. Kuukausipalkkaan on kaavailtu noin 1 000 euron korotusta. Asia valmistellaan lautakunnalle uudelleen.

Tällä hetkellä avoterveydenhuollossa olevien lääkärien palkka vaihtelee 4 790 ja 7 325 euron välillä.

Väestövastuulääkärin palkkaus muodostuu peruspalkasta, tehtäväkohtaisesta lisästä, henkilökohtaisesta lisästä, väestöosasta, käyntipalkkioista ja toimenpidepalkkiosta. Kaupunginhallitukselle tehdyssä esityksessä henkilökohtaista lisää esitetään korotettavaksi 650 eurolla kuukaudessa, potilaskohtaiseen käyntipalkkioon tulisi 0,70 euron korotus (nyt palkkio on 6,08 euroa/potilas).

Imatralla on avoterveydenhuollossa kaikkiaan 14 lääkärin virkaa. Näistä väestövastuulääkärien viroista on tällä hetkellä täytettynä kymmenen virkaa. Viidelle viralle on kaupungin palveluksessa oleva lääkäri, viisi virkaa on täytetty ostopalveluna.

Sosiaali-ja terveyslautakunta perustelee lääkärien palkankorostusta muun muassa ostopalvelun kalleudella. Yhden ostolääkärin vuosikustannus on keskimäärin 90 000 euroa (7 500 euroa kuukaudessa).

Kaupungille tulee halvemmaksi maksaa omille lääkäreille, vaikkapa vähän parempaa palkkaa, jos heidät saadaan samalla sitoutettua asumaan ja maksamaan veronsa Imatralle. Lääkäreiden saanti ei kuitenkaan ole ollut pelkästään palkasta kiinni. Jo nykyisellään Imatran maksamat lääkärien palkat kestävät hyvin vertailun muihin kuntiin.

AVOTERVEYDENHUOLLON vs, apulaisylilääkäri ja Jukon (julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö) paikallinen luottamusmies Ville Verta pitää Imatran lääkäreiden tämän hetken palkkatasoa aika hyvänä. Käyntipalkkioiden ja väestövastuun liukumat ovat jo nykyisellään liukuman suurimmasta päästä. Verran mukaan palkkaus ei ole kenties se suurin houkutin, jolla Imatran lääkärivajetta saadaan täytettyä.

– Kyllä myös työn ja elinympäristön viihtyvyys- ja palvelutekijät merkitsevät paljon lääkäreille, Verta sanoo.

Imatran sosiaali- ja terveysjohtaja, johtava lääkäri Timo Kohvakka sanoo terveystoimen palkka- ja virkaremontin olevan ensisijaisesti voimavarojen keskittämistä avoterveydenhoitoon. Tähän antaa mahdollisuuden myös leikkaustoiminnan loppuminen Honkaharjun sairaalassa sekä yöpäivystyksen siirtyminen Lappeenrantaan.

MAAKUNTA SIVU 5

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen