Joutsenon lapset raottavat Lappeenrannan päiväkotien ovea

ETTI KANTOLALAPPEENRANNAN ja Joutsenon varhaiskasvatuksen yhteistyö etenee.

ETTI KANTOLA

LAPPEENRANNAN ja Joutsenon varhaiskasvatuksen yhteistyö etenee. Lappeenranta alkaa johtaa ja järjestää ensi kesänä myös Joutsenon päivähoitoasioita. Kumppanuussopimuksen mukaan joutsenolaisvanhemmat voivat hakea lapselleen päivähoitopaikkaa myös Lappeenrannan päiväkodeista.

Lappeenranta ei kuitenkaan lupaa joutsenolaisille päivähoitopaikkoja. Oman kaupungin lapset ovat etusijalla. Myös lappeenrantalaiset voivat hakea paikkaa Joutsenon päivähoidosta, jos esimerkiksi vanhempien työmatka vie Joutsenoon tai Imatralle.

Kumpikin kaupunki maksaa omien asukkaidensa päivähoidon kustannukset.

YHTEISTYÖ ei vaikuta päiväkotien määrään tai arkeen.

– Päiväkodeista ja niissä työskentelevistä ihmisistä päätetään edelleen omassa kaupungissa, kertoo Joutsenon sivistyslautakunnan puheenjohtaja Anni Kekki (kesk.).

Suurin muutos tapahtuu hallinnossa.

– Meillä ei ole hallinnossa varsinaista varhaiskasvatuksen asiantuntijaa, joten ostamme tämän palvelun Lappeenrannasta, Kekki selvittää.

Lappeenrannassa työskentelee varhaiskasvatuspäällikkö. Joutsenossa varhaiskasvatuksen hallinnointi on ollut yhden työllistetyn henkilön varassa. Järjestely on koettu Joutsenossa haavoittuvaksi.

– On hyödyllistä, että päätöksiä tekee alalle kouluttautunut ihminen. Myös päiväkodeissa työskenteleviä ihmisiä johtaa jatkossa erikoistunut asiantuntija.

VARHAISKASVATUKSEN hallinnon yhdistäminen on jatkoa kaupunkien perus- ja lukio-opetuksen yhteistyölle. Koulutoimessa yhteistyömalli on kevyempi. Virallisesti varhaiskasvatuksen yhteistyö alkaa elokuun alussa, mutta käytännössä hallinnot yhdistyvät jo aiemmin kesällä. Kokeilu jatkuu ensi vuoden loppuun, jolloin osapuolet arvioivat yhteistyön jatkamista.

Lappeenrannan kasvatus- ja opetuslautakunta sekä Joutsenon sivistyslautakunta hyväksyivät suunnitelman omalta osaltaan tällä viikolla.

Kirjoittaja:
Etti Kantola