Käkisalmi kiinnostui rajanylityspaikasta

HELINÄ LEMINENPARIKKALA. Käkisalmi hyväksyi Parikkala-Syväoron rajanylityspa

HELINÄ LEMINEN

PARIKKALA. Käkisalmi hyväksyi Parikkala-Syväoron rajanylityspaikkaa koskevan naapuruushankkeen ja lähtee siihen mukaan. Hankkeen venäläinen osapuoli edellytti, että Käkisalmi ja Svetogorsk hyväksyvät partnerisopimuksen. Svetogorsk hyväksyi sen aiemmin.

Parikkalan kunnan, Etelä-Savon liiton ja Savonlinnan kaupungin edustajat kävivät Käkisalmessa neuvottelumatkalla viime viikonloppuna. Naapuruushanke pääsee nyt eteenpäin. Toiminta-aikaa on kevääseen 2008. Tavoitteena on parantaa ylityspaikkaa vaihe vaiheelta.

– Päämääränä on näyttää, että Parikkala-Syväoro on järkevää kansainvälistää, koska näin saamme liikenneväylät tänne etelään, Parikkalan kunnan elinkeinojohtaja Aune Ritola-Grahn sanoo.

Hän muistuttaa, että Pietarin ja Käkisalmen välinen tie on jo parannettu, ja Sortavalasta on lähdetty korjaamaan tietä Lahdenpohjan suuntaan.

EDELLINEN hanke päättyi viime syksynä. Sen aikana valmistui kannattavuusselvitys, jota Ritola-Grahn pitää hyvänä tuloksena. Selvityksen mukaan rajanylityspaikka olisi jo kannattanut avata.

– Huonoa oli se, että Parikka-Syväoroa ei saatu vielä avattavien listoille, vaikka tärkeys tunnustettiin, hän harmittelee.

Uusi naapuruushanke lähtee liikkeelle pienellä viiveellä. Syynä on verkkainen tiedonsaanti Venäjältä.

KULUIHIN on käytettävissä 117 000 euroa Interreg-rahaa ja 135 000 euroa Tacis-rahaa. Interregtuen hyöty tulee EU:n alueelle. Tacis-raha kohdistuu Venäjän puolelle.

Parikkalassa ovat ylityspaikka ja tiet valmiina. Venäjän puolelle on varattu 40 000 euroa investointeihin. Bussikaista ja ajoneuvovälike pitää rakentaa, tietä päällystää ja siirtää puomia. Molemmin puolin rajaa kuluu rahaa asiantuntijapalveluihin, suunnitteluun, neuvottelumatkoihin ja vierailuihin.

Viime vuonna Parikkala-Syväoron rajanylityspaikalla tehtiin 19 800 ylitystä. Kuusamo jäi toiseksi 18 000 ylityksellään.

Kirjoittaja:
Helinä Leminen