Categories
Artikkelit

Kiinteistösijoittaja Hannu Suhola uskoo Imatran mahdollisuuksiin

Kotkalainen Hannu Suhola on liikekumppaneineen ostanut Imatralta sekä Koskenhelmen että Mansikkapaikan. Suhola aikoo myös laajentaa Mansikkapaikkaa.

MATTI SAARELA

IMATRA. Kotkalainen kiinteistösijoittaja Hannu Suhola ei tykkää yhtään, kun yritän sovittaa hänen harteilleen Kaakkois-Suomen kiinteistökeisarin viittaa.

– Tässä työssä on pitänyt oppia vuosien varrella nöyryyttä ihan kantapään kautta, hän sanoo.

Monet imatralaiset yrittäjät sen sijaan tykkäävät Suholasta ja hänen tyylistään. Imatran Yrittäjien varapuheenjohtaja Tarja Oinonen sanoo, että asiat ovat alkaneet sujua sen jälkeen, kun Suhola tuli mukaan Imatran kiinteistöbisnekseen.

– Hän on hyvin Imatra myönteinen, Oinonen sanoo.

Oinosen yritys toimii vuokratiloissa Mansikkapaikassa, Tainionkoskella sijaitsevassa liikekeskuksessa. Suhola osti Mansikkapaikan brittiläiseltä kiinteistösijoitusrahastolta heinäkuussa.

Jo puoli vuotta aikaisemmin Suholan HS-Välitys osti Imatrankoskella toimivan liikekeskus Koskenhelmen SOK:lta.

MANSIKKAPAIKAN kunnostukseen on heinäkuun jälkeen investoitu jo yli 200 000 euroa.

– Paikkaa kehitetään koko ajan. Meillä on siellä edelleen yhtä ja toista työn alla. Mansikkapaikka oli päässyt aika huonoon kuntoon, Suhola kertoo.

Se on kuitenkin vasta alkua. Parhaillaan Suhola käy neuvotteluja Imatran kaupungin edustajien kanssa Mansikkapaikan laajentamisesta.

– Kaavassa on vielä hurjasti rakennusoikeutta, niin paljon, että sitä kaikkea ei varmasti pysty edes tekemään. Parkkialueet ovat nykyisin kaupan kannalta ensiarvoisen tärkeitä, Suhola sanoo.

Suhola haluaisi vaihtaa kauppakeskuksen osuuden Mansikkapaikan ja valtion virastotalon välissä olevasta pysäköintitalosta kaupungilta vuokrattuihin pysäköintialueisiin.

IMATRAAN liikepaikkana Suhola uskoo lujasti.

– Me luotamme siihen, että kauppapaikkoja tarvitaan myös Imatralla nyt ja tulevaisuudessa ihan pomminvarmasti, hän sanoo.

Hänen mukaansa kauppa venäläisten kanssa on vasta alkutekijöissään. Se voi kasvaa vielä hyvin paljon, ja Pietarissa Imatra on nimensä perusteella ylivoimaisesti tunnetuin paikkakunta koko Etelä-Karjalassa.

– Koskenhelmi on keskustakohde ja lajissaan jo nyt lähes valmis paketti. Mansikkapaikassa oli paljon tyhjää tilaa ja koko konsepti oli hieman väärän tyyppinen, kun me aloitimme, hän sanoo.

Mansikkapaikan etuihin kuuluu Suholan mukaan se, että lähellä ovat sekä City-market että Prisma.

– Siinä mielessä meidän sijainti on hyvä. Näiden kahden muun toimijan liikenteestä 80 prosenttia kulkee meidän ohitsemme, Suhola sanoo.

SUHOLAN HS-Välityksen varsinaista liiketoimintaa on aikaisemmin ollut asuntoyhtiöiden kiinteistöjalostus. Suholan mukaan tätä kautta hän tutustui myös Imatran kiinteistömarkkinoihin.

– Minulla on ollut sitä kautta Imatran kiinteistömarkkinoista valmis näkemys.

Suholan ja hänen liikekumppaneidensa kiinteistöbisnes ei ole mitään pikkurahan pyöritystä. Koskenhelmen ja Mansikkapaikan ostamiseen on kuitenkin tarvittu myös velkarahoitusta. Suholan mukaan nykyisellä korkotasolla velan ottaminen on myös ihan järkevää.

– Kohtuullisen velkavivun käyttö on ilman muuta tätä päivää. Sitä kannattaa ilman muuta hyödyntää, hän sanoo.

HYVÄ yhteistyö vuokralasten kanssa on Suholan mukaan kiinteistöbisneksen ydinosaamista.

– Ei meillä ole mitään bisnestä ellei meidän vuokralaisilla ole bisnestä. Siinä meillä on yhteinen etu.

Imatrankosken Koskentori ei ole Suholan ostoslistalla. Hän myöntää, että asian tiimoilta on toki käyty keskusteluja Imatran Seudun Yritystilojen Kari Ahosen kanssa.

– Se on jonkin verran etäällä meidän tuottovaateistamme ainakin näillä tietämillä. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, mitä maailma tuo tullessaan. Kyllä se ilman muuta kiinnostaa, mutta me olemme kyllä omimmillamme kohteissa, joissa kohdetta voidaan muokata, hän sanoo.

Suholan mukaan Mansikkapaikkaa tai Koskenhelmeä ei ole tarkoitus jalostaa välittömästi myyntikuntoon. Hän kuitenkin myöntää, että suuret, kansainväliset kiinteistösijoittajat ovat nyt hyvin aktiivisia Suomessa ja heihin on otettu myös tässä asiassa yhteyttä.

SARI TAURU

Kuvateksti

Kotkalainen Hannu Suhola on liikekumppaneineen ostanut Imatralta sekä Koskenhelmen että Mansikkapaikan. Kaupungin uusin kauppakeskus Koskentori ei toistaiseksi ole ostoslistalla.

HS-VÄLITYS

HS-Välitys Hannu Suhola on Suholan perheen sataprosenttisesti omistama osakeyhtiö.

Imatralla HS-Välitys omistaa Koskenhelmen sataprosenttisesti.

Mansikkapaikasta HS-välitys omistaa 50 prosenttia ja espoolaiset Pirkko ja Antti Laurila 50 prosenttia.

HS-Välityksellä on myös muita liiketiloja ja asunto-osakkeita. Suhola on mukana Tammi-Asunnoissa, yhtiössä, jolla on useita satoja asuinhuoneistoja eri puolilla maata.

HS-Välitys omistaa Tammi-Asunnoista puolet ja toisen puolen omistaa rakennusneuvos Jussi Pousin Rakennus-Asto.

Yhtiöt ovat ostaneet asuntoyhtiöitä muun muassa suurilta metsäyhtiöiltä ja jalostaneet niistä vuokrataloja ja asunto-osakeyhtiöitä.

Yhteistyökumppaneista Pousi tunnetaan rakennusliike Okan perustajana.

Kirjoittaja:
Matti Saarela