Lauritsalan kulta-aika valokuvissa

Professori emeritus Pekka V. Virtanen valokuvasi kauppalan arkielämää vuosina 1956–65. Tuolloin Virtanen toimi Lauritsalan kauppalangeodeettina ja kiinteistöinsinöörinä.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Voimissaan oleva itsenäinen Lauritsalan kauppala esittäytyy Etelä-Karjalan museon valokuvanäyttelyssä. Esillä on professori emeritus Pekka V. Virtasen 1950- ja -60-luvuilla ottamia valokuvia Lauritsalan arkielämästä ja rakennuksista.

Virtanen (s.1929) toimi työuransa alussa, vuosina 1955–65, Lauritsalan kauppalangeodeettina ja kiinteistöinsinöörinä. Työn ohessa hän valokuvasi aikansa Lauritsalaa.

VIRTASEN valokuvat edustavat vuonna 1932 perustetun Lauritsalan kauppalan kulta-aikaa. Näin arvioi näyttelyn koonnut amanuenssi Mariina Kellokumpu.

– Valokuvat ovat edustava näyte Lauritsalan itsenäisyyden ajasta.

Tuolloin ei vielä tiedetty mitä tuleman pitää: vuonna 1967 Lauritsala liitettiin Lappeenrantaan. Kuntaliitoksesta puhuttiin Virtasen mukaan toisinaan, mutta se ei saanut kannatusta.

NÄYTTELYN harvinaisuuksista Kellokumpu mainitsee sisäkuvan Virtasten kotoa, Hallituskatu 25:stä vuodelta 1959. Tuon ajan koteja on valokuvattu vähän.

Lauritsalan yhteiskoulun ensimmäiset ylioppilaat on kuvattu vuonna 1960. Joukosta löytyy myös Arvi Lind.

Vuonna 1958 Virtanen kuvasi Lauritsalan kirkkokilpailun voittaneen pienoismallin. Kirkko valmistui vuonna 1969, kun Lauritsala oli jo liitetty Lappeenrantaan.

Virtasen kuvat ovat esillä aiemminkin. Hän julkaisi 1962 Lauritsala-kuvateoksen, joka teetettiin kauppalan 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Kirjasta otettiin toinen painos, kun liitos Lappeenrantaan tapahtui.

• • •

Lauritsalan kauppala 1950–60 -luvuilla – Pekka V. Virtasen valokuvia -näyttely on esillä Etelä-Karjalan museossa 29. 4. saakka.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen