Ruokolahden turvesoista kymmeniä muistutuksia

Lupahakemusten käsittely vie vuoden. Ympäristölupavirasto tulee tarvittaessa maastoretkelle.

MATTI VEIJALAINEN

RUOKOLAHTI. Vapon Ruokolahtea ja osin myös Punkaharjua koskevista turvesoiden ympäristölupahakemuksista jätettiin runsaat 40 muistutusta. Ympäristöneuvos Antti Ylitalo Itä-Suomen ympäristölupavirastosta Kuopiosta kertoo, että muistutuksia jättivät muun muassa turvesuoalueen lähivesistöjen rantojen omistajat, vesialueiden osakaskunnat sekä luonnonsuojelijat.

Vapo on lähettänyt ympäristölupavirastolle kaksi turvesoidensa ympäristölupahakemusta. Toisessa hakemuksessa haetaan lupaa kahden jo tuotannossa olevan suon jatkokäyttöön. Toinen hakemus koskee yhden suon jatkokäyttöä sekä turpeennoston aloittamista kahdella uudella suolla.

Ylitalon mukaan suurin osa muistutuksista koskee hakemusta, johon sisältyy uusien turvesoiden avaaminen. Kansalaiskeskustelussa on arvosteltu erityisesti suunnitelmaa uusista soista suuremman Saunalamminsuon valjastamisesta turvetuotantoon. Suota pidetään luontoarvoiltaan arvokkaana.

VAPON viisi suota ovat Torsanjärven ja Sarajärven tuntumassa. Lupahakemusten jako kahteen osaan on tehty sen mukaan, kumpaan vesistöön soiden jätevedet johtuvat. Ylitalon mukaan ympäristölupahakemusten käsittely kestää arviolta vuoden verran.

– Ensin luvanhakija saa antaa muistutuksiin vastineensa. Jos tarve vaatii, tulee ympäristölupavirasto kesällä tekemään paikan päälle myös oman kumisaapasretkensä, Ylitalo kertoo.

Ruokolahden kunnanhallitus antaa Vapon hakemuksista lausuntonsa ensi viikolla. Esitys on, että hallitus yhtyy sosiaali- ja terveyslautakunnan valvonta- ja ympäristöjaoston lausuntoon. Jaosto vaatii turvesoiden valumavesille viimeisimmän tekniikan mukaista käsittelyä.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston käsittelyyn on tulossa useita uusia turvesoiden lupahakemuksia. Viimeksi virasto on myöntänyt jatkokäyttöluvat kahdelle Rautalammilla olevalle turvesuolle. Rautalammin hakemuksiin oli jätetty muutamia muistutuksia.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen