Sosiaali- ja terveystoimen budjetti ylittyi kolme miljoonaa euroa Lappeenrannassa

Suurimmat ylitykset tulivat vanhusten palveluissa ja terveyspalveluissa. Keskussairaalan sakkopäivistä päästiin, mutta kulut kasvoivat kaupungin omassa jatkohoidossa.

HEIKKI SOPANEN

Sosiaali- ja terveystoimen budjettirahat eivät riittäneet Lappeenrannassa viime vuonna palvelujen tuottamiseen. Tilinpäätöslukujen mukaan toimintakate ylittyi lähes 4,8 miljoonalla eurolla.

Toimialan todellinen budjettiylitys on noin 3,8 miljoonaa, jos huomioidaan reilun miljoonan euron valtionosuus, jonka valtio antoi kasvaneisiin lastensuojelun menoihin. Ja jos erikoissairaanhoidon 800 000 euron ylitys otetaan huomioon, toimialan oman toiminnan kate ylittyi noin 3 miljoonalla eurolla.

Suurimmat ylitykset tulivat vanhusten palveluissa ja terveyspalveluissa. Vanhusten hoidossa menot ylittyivät 1,5 miljoonalla ja terveyspalveluissa lähes 1,4 miljoonalla eurolla. Sosiaalipalveluissa tuli noin puolen miljoonan euron ylitys.

Toimialajohtaja Kari Korhosen mukaan ylitykset ovat suoraa seurausta poliitikkojen päättämän strategian noudattamisesta. Siihen kuului muun muassa keskussairaalan sakkopäivistä irtipääseminen

– Lisäsimme palvelutarjontaa vanhusten hoidossa ja sakkopäiviä vanhusten keskussairaalassa makuuttamisesta ei tullut yhtään. Samalla vanhusten hoidon menot kasvoivat kuitenkin kaupungin omassa jatkohoidossa.

Korhosen mielestä olisikin mietittävä, miten paljon sakkopäivien estämiseen on järkevää laittaa rahaa.

TERVEYSPALVELUISSA menoja kasvattivat eniten laboratorio-, sairaankuljetus- ja ensihoitokustannukset. Sairaankuljetuksessa nostettiin valmiutta lääninhallituksen vaatimuksesta ja se maksoi arvioitua enemmän.

Sosiaalipuolella lastensuojelumenot kasvoivat valtion antamasta miljoonasta huolimatta lähes 400 000 eurolla, ja ennakoitua enemmän rahaa meni myös pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen.

Korhosen mukaan palveluja on yksinkertaisesti kysytty arvioitua enemmän, mikä näkyy kuluissa.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettisen mukaan kaupungin viime vuosi oli kokonaisuutena niin hyvä, että se kestää sosiaali- ja terveystoimen ylityksen.

– Menokasvu toimialalla on kuitenkin huolestuttava, ja kokonaisuuden hallinta on entistä tärkeämpää jatkossa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen