Tali-Ihantala-museoon kannattaa panostaa

JORMA HERNESMAAAlunperin vähän heppoiseksi noteerattu hanke Tali-Ihantala-mu

JORMA HERNESMAA

Alunperin vähän heppoiseksi noteerattu hanke Tali-Ihantala-museosta on toiveiden asteikolla mennyt eteenpäin. Kun puhemies Paavo Lipponen (sd.) esitti aikanaan museon perustamista, harva jaksoi ottaa sitä tosissaan. Lipponen on kuitenkin pannut sotahistoriasta kiinnostuneena arvovaltansa peliin museon puolesta.

Lupauksia valtion kahden miljoonan euron tuesta on tullut kuitenkin vähän oudoista lähteistä, Lipposelta ja valtiovarainministeri Eero Heinäluomalta (sd.). Opetusministeriötä johtava ministeri Tanja Saarela (kesk.) on suhtautunut nihkeästi hankkeeseen.

Lappeenrannan kaupungin hakemus valtion tuesta makaa opetusministeriössä pöydällä. Ministeriön linjana on, ettei valtion varoin tueta uusien museoiden perustamista.

Pysyvätkö vahvat demarijyrät lupaustensa takana? Edessä on eduskuntavaalit ja uuden hallituksen muodostaminen. Lappeenrannassa hankkeen keulahahmona on ollut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.). Kymen vaalipiirin kaikki kansanedustajat ovat jättäneet yhteisaloitteen museon perustamiseksi ja rahoittamiseksi.

Pohjoismaiden suurimmasta maataistelusta kertovalle museolle on sijaa Lappeenrannassa. Kaupungin on kuitenkin sitouduttava jatkuvaan rahoitukseen. Osa rahoista voi tulla takaisin, jos museosta tulee yleisömenestys. Se on mahdollista.

Muualla Euroopassa sotahistoria on kiinnostanut ihmisiä. Uuden tekniikan turvin taistelut ja kokemukset saa elämyksinä lähelle katsojaa. Normandian maihinnoususta kertova Le Memorial -rauhanmuseossa teemana on sodan julmuuksien kokemisen kautta saada ihmiset ymmärtämään kestävän rauhan merkitys. Se on hyvä teema.

Tali-Ihantalasta on valmistumassa vielä tämän vuoden puolella elokuvakin. Åke Lindmanin suurhanke liittyy itsenäisyytemme 90-vuotisjuhlallisuuksiin.

Kansakuntien kohtaloista kertovia museoita on ympäri maailmaa. Lappeenrannan Linnoitus sopii Tali-Ihantala-museon paikaksi, kunhan uudisrakennus kytketään pieteetillä ja hyvällä maulla herkkään ympäristöön. Tässä ei ole varaa virheisiin.

Matkailullisesti museo voi tarjoa elämyksen, joka käy hyvinkin matkailun vetonaulasta. Ainakin muualla Euroopassa tämäntyyppiset museot ovat saaneet ihmiset liikkeelle.

[email protected]

Kuvateksti

Suomen torjuntataisteluista vuonna 1944 kertovan museon sijoituspaikaksi on kaavailtu Linnoitusta. Talin ja Ihantalan taisteluista tekeillä olevaa elokuvaa on filmattu muun muassa Immolassa.

Kuva: PÄIVI VIRTA-SALO

Kirjoittaja:
Jorma Hernesmaa