Categories
Artikkelit

Terveyskeskuslääkäri oirehtii

ANNE KOTIHARJUVäsymys. Sen aistii Lappeenrannan Sammonlahden terveysaseman lääkärivastaanotoilla. 7,5:stä lääkärin virasta 4,5:ssä on tekijä.Aseman vastaava lääkäri, kaupungin vastaanottotoiminnan vastaava lääkäri Sami Raasakka tiesi jo ennen lääkäriopintojaan haluavansa nimenomaan terveyskeskuslääkäriksi. Vieläkin hän vakuuttaa, että ”tämä on hieno työ”.Lääkäripulan takia työt vain kaatuvat nyt päälle. Pitkän päälle sitä ei kukaan jaksa.- Työ on hallitsematonta. Työtä on liikaa. Työn pitää muuttua. Ymmärrän hyvin kollegoja, jotka ovat lähteneet. Jos työnhakijalääkäreille kerrotaan, mitä meillä nyt on heille tarjota, ei tänne kukaan tule.Terveysaseman yksikään lääkäri ei ole stressin takia sairaslomalla. Kuitenkin aiemmin kehittämistyöstä innostunut joukko on muuttunut puurtajiksi, selviämistaistelijoiksi.- Nyt jaksaa vain vetää päivän läpi. Tiukkuus näkyy tunnelmassa. On masentavaa törmätä potilastyössä tilanteisiin, joihin olisi pitänyt puuttua jo paljon aikaisemmin. Tietää, ettei nyt tehdä välttämättä oikeita asioita.RAHALLA EI lääkäripula korjaannu. Työ on saatava hallintaan. Päällimmäisenä ei voi olla tunne, että kaikki on koko ajan kesken.- En muista, milloin olisin tehnyt alle 50 tunnin työviikkoa. Kun lähden täältä puoli kuuden, kuuden aikaan kotiin, niin aina tuossa parkkipaikalla vielä ainakin yhden kollegan auto seisoo.Terveyskeskukset ovat negatiivisessa kierteessä. Uusien lääkärien palkkaaminen vaikeutuu koko ajan.- Jos joku nuori lääkäri tänne pieneksi pätkäksi uskaltautuu, hän äkkiä kauhistuu: tällaistako tämä onkin.Raasakka valmistui Helsingin yliopistosta 1992.- Ajattelin, että terveyskeskuslääkärin työssä on sitä jotakin. Pitkät potilassuhteet. Näköala-asema ihmisten olemiseen ja elämiseen. On etuoikeus saada tehdä sellaista työtä. Nyt joutuu miettimään, millä hinnalla tätä tekee.Omalääkärisysteemi ei toimi. Ennaltaehkäisevään työhön ei riitä rahkeita. Kaikki resurssit menevät siihen, että selvitään potilasmassasta.- Siinä mielessä tästä työstä voi olla ylpeä, että se on vastavalmistuneiden lääkäreiden mielestä sitä kovinta hommaa. Ja uskon asiakkaiden ymmärtävän, kun ajat venyvät ja asiat tapahtuvat hitaammin.OSTOPALVELULÄÄKÄRIT Raasakka toivottaa tervetulleeksi työtaakkaa jakamaan. Ongelmaksi voi tulla se, että yleensä lyhyehkön määräajan viipyvien ja vaihtuvien ostolääkäreiden takia työn pitkäjänteisyys kärsii.- Ei ostolääkäreiden parempi palkka tai edut tuo kitkeryyttä. Jos heitä olisi paljon ja järjestely pitkäaikainen, voisi paineita yhdenmukaisuuteen tulla.Raasakka vielä kerran korostaa, ettei rahalla tehdä terveyskeskuslääkärin työtä pitkällä tähtäimellä houkuttelevammaksi.- Jos mitään muuta ei tehdä ja lääkäri joutuu tekemään edelleen pitkää päivää, voisi rahalla pyydystää tänne ihmisiä vähäksi aikaa ja ehkä pitää jonkin verran kiinni vanhoista. Mutta kenen tahansa lääkärin kanssa kun puhuu, se ensimmäinen houkutin on työnhallinnan parantaminen. Pitää saada järkevämmät työajat ja tunne, että selviää työstään.Ainut keino saada lääkäreitä on tarttua lääkäriopiskelijoihin. Heitä onkin tulossa nyt kesätöihin ennätysmäärä, seitsemän.- Olisiko tässä joku käänne? Heille on nyt tarjottava hyvät koulutusmahdollisuudet ja työolot. Siitä porukasta varmasti löytyy aina joku hullu, joka halua jäädä tänne pitemmäksikin aikaa.- Odotan kaupungilta linjanvetoa perusterveydenhoidosta. Ulkoistetaanko ja lähdetään sille tielle vai minkälainen on strategia? Mitä vaatii tavoite 1 700 asukkaan väestövastuualueista? Jos ei houkutustekijöitä saada kuntoon, pulassa ollaan.MARLEENA LIIKKANENKuvatekstiTerveyskeskusten lääkäripulan takia työt kaatuvat päälle eikä sitä jaksa pitkän päälle. Sammonlahden terveysaseman vastaava lääkäri Sami Raasakka on terveyskeskuslääkäri, toistaiseksi. LAPPEENRANNAN

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRIT

27 virkaa

8,75 lääkäriä puuttuu

Palkka vajaasta 5 000 eurosta

vajaaseen 7 500 euroon kuussa

IMATRAN

TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRIT

14 virkaa

4 lääkäriä puuttuu

Viisi virkaa täytetty ostopalveluna

Palkka vajaasta 5 000 eurosta

vajaaseen 3 500 euroon kuussa.

Suunnitelmissa noin 1 000 euron

korotus

Yhden ostopalvelulääkärin vuosikustannus noin 90 000 euroa

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju