Välimeren, Firenzen ja Pietarin kautta taidekoulun rehtoriksi

Niina Tammi on etsinyt omaa elämäntietään rahtilaivoilta, italialaisesta teatterikoulusta ja suomala

Niina Tammi on etsinyt omaa elämäntietään rahtilaivoilta, italialaisesta teatterikoulusta ja suomalais-venäläisestä kauppakamarista. Kokemukset ovat osoittaneet projektityön sopivan hänelle. Taidekoulu Estradin rehtorin sijaisena Tammi aloitti vuoden alusta.

SARI PULLINEN

LAPPEENRANTA. Niina Tammen mielestä on kummallista vaatia nuoria aloittamaan opiskelun tiukalla aikataululla ja valmistumaan nopeasti. Jos hän olisi aikoinaan tehnyt niin, hänellä ei luultavasti olisi nyt ammattia. Itse hän on etsinyt rohkeasti omaa polkuaan ja miettinyt kaikessa rauhassa, mitä haluaa tehdä isona.

Tällä hetkellä Niina Tammi johtaa taidekoulu Estradia Leila Väisäsen sijaisena. Käytössä ovat opit, jotka ovat tarttuneet takkiin muun muassa Pietarista, missä hän työskenteli vuosituhannen vaihteessa suomalais-venäläisen kauppakamarin johtajana.

– Sen kahden ja puolen vuoden aikana sain hirveästi itseluottamusta. Se oli hyvin itsenäistä työtä. Palvelimme suomalaisia yrityksiä, jotka tulevat Venäjälle. Järjestimme yrityspresentaatioita, matkoja ja markkinatutkimuksia.

Tärkeää henkistä pääomaa ovat olleet nuoruuden retket. Vuoden verran hän vahti Välimerta öljy-yhtiön tankkereiden kansilla puolimatruusina ja kansimiehenä. Merillä ei ollut ongelmatonta olla nainen.

– Taitaa olla viimeisiä miesvallan linnakkeita. Ei se ollut helppoa, Tammi myöntää.

Kokeiluksi jäivät myös näyttelijäopinnot Italiassa. Firenzeen yksityiseen teatterikouluun Scuola di Paolo Coccheriin hän lähti suurin toivein.

– Olin nuori ja tietämätön. Näyttelijähaaveet karisivat siellä. Kun tuli kulttuurisia ongelmia, mietin, että ehkä on sittenkin syytä hankkia porvarillinen ammatti, Tammi naurahtaa.

Hän hakeutui Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon opiskelemaan tuotantotaloutta ja valmistui diplomi-insinööriksi. Jo lukioaikana Turussa alkanut teatteri-innostus löysi purkautumiskanavan Lappeenrannan nuorisoteatterista.

Politiikkaankin hän oli lähtenyt mukaan jo Turussa, aikana, jolloin vihreät oli vasta liike eikä vielä puolue.

– Heti Lappeenrantaan muutettuani etsin vihreät käsiini. Politiikassa olen ollut mukana parikymmentä vuotta, sanoo kaupunginvaltuuston vihreiden varavaltuutettu, joka on ehtinyt olla kansanedustajaehdokaskin.

– Ympäristöasiat ovat selkeästi se syy, miksi liityin vihreisiin. Turussa oli silloin ihmisiä, jotka olivat olleet mukana Koijärvellä.

Niina Tammi pyörittää myös omaa Venäjän-kaupan konsultointiyritystään. Pietarissa hänellä on kaksi palkattua työntekijää.

– Tällä hetkellä Venäjän-kauppa vetää. Ensimmäinen tilikausi meni hämmästyttävän hyvin, hän iloitsee.

Projektiluontoiset työt tuntuvat sopivan hänelle. Yrityksessäkin on koko ajan projekteja meneillään, ja myös rehtorin pesti on määräaikainen.

Esiintymään hän pääsee Milk train -bändissä, jonka laulaja hän on. Repussa on haastatteluhetkellä tamburiini illan harjoituksia varten.

Lappeenrannan kesäteatteriyhdistyksen esityksissä Tammi oli mukana neljä kesää.

Rooleistaan hän muistaa erityisesti yhden.

– Hauskin ja paras roolini on ehdottomasti ollut varieteejohtajan rooli Bulgakovin teoksessa Saatana saapuu Moskovaan, taidekoulun rehtori muistelee.

Taidekoulussa sillä roolikokemuksella luulisi hyvinkin olevan käyttöä.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Taidekoulu Estradin vs. rehtori Niina Tammi on itse rakastanut näyttelemistä kouluajoista lähtien. Tällä hetkellä hänen esiintymisintonsa pääsee purkautumaan kantrihenkisen bändin laulajana.

NIINA TAMMI

Syntynyt 11.7.1963 Turussa

Perhe: kaksi lasta

Asuu Lappeenrannan

keskustassa

Harrastaa maratonjuoksua ja laulua, laulaa Milk train

-bändissä kantrahtavaa

musiikkia sekä Lappeenrannan seurakuntakuorossa alttoäänenä

Kirjoittaja:
Sari Pullinen