Virkistysaluesäätiölle maata Utulan Huuhanrannasta

Säätiö ostaa neljä hehtaaria maata myös Parikkalan Pien-Rautjärven rannalta. Ympäristöministeriö antaa 61 000 euron kauppoihin 20 000 euroa avustusta.

HEIKKI SOPANEN

ETELÄ-KARJALAN virkistysaluesäätiö ostaa ranta-alueita Ruokolahden Huuhanrannasta ja Parikkalan Pien-Rautjärveltä. Säätiö on sopinut Huuhanrannan kaupoista Tornator Oy:n kanssa, ja Parikkalan ranta-alueet ostetaan yksityisiltä maanomistajilta.

Etelä-Karjalan kuntien omistaman säätiön tavoitteena on hankkia ja ylläpitää kaikille tarkoitettuja virkistysalueita jäsenkuntien alueilta. Ruokolahdelta ja Parikkalasta säätiö ei ole aiemmin ostanut maa-alueita.

Tornator myy säätiölle Utulan kylän Huuhanrannasta puoli kilometriä rantaa, jonka pinta-ala on kuusi hehtaaria. Ranta-alueen hinta on 51 000 euroa.

Säätiö rakentaa Huuhanrantaan tulentekokatokset ja järjestää puu- ja roskahuollon, kompostorikäymälät sekä pysäköintialueet autoille. Vesitse rantaan pääsee vain pienillä veneillä rannan mataluuden vuoksi. Laitureita ei voi rakentaa laajan Huuhanselän takia.

PARIKKALAN Pien-Rautjärveltä säätiö ostaa yhteensä neljä hehtaaria maata muuttolintujen arktisen muuton tarkkailua varten. Parikkalan kunta on jo rakentanut alueelle lintutornit EU-rahoituksen turvin.

Lintuharrastajille ostettavan maa-alueen hinta on 10 600 euroa.

Säätiö saa reilun 60 000 euron maakauppoihin ympäristöministeriöltä 30 prosentin avustuksen. Säätiön osakaskuntien maksuosuudeksi jää 43 120 euroa, joka jakautuu osakaskuntien asukaslukujen suhteessa.

Etelä-Karjalan kunnista Lemi, Luumäki ja Ylämaa eivät ole säätiön jäseniä.

Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti maanantaina Lappeenrannan osuuden maksamisesta. Vähän yli 20 000 euron maksuosuus katetaan hallituksen varamäärärahoista.

Maakaupat edellyttävät vielä säätiön edustajiston yksimielistä hankintapäätöstä. Se saataneen 23. maaliskuuta, kun edustajisto kokoontuu.

Kuvateksti

Virkistysaluesäätiö hankkii Huuhanrannan alueen kaikkien eteläkarjalaisten virkistyskäyttöön.

Kuva: ES-ARKISTO/LEENA SALLINEN

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen