Kuntien sosiaalipalveluista neljännes ostetaan yksityisiltä

JYRI HÄNNINENLAPPEENRANTA. Yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen rooli

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen rooli kasvaa jatkuvasti Suomessa. Järjestöt ja yritykset tuottavat jo 27 prosenttia kaikista sosiaalipalveluista.

Valtaosan palveluista hankkivat kunnat, jotka käyttävät vuosittain noin miljardi euroa yksityisten sosiaalipalvelujen ostamiseen. Summa on kaksinkertaistunut 2000-luvun aikana ja kolminkertaistunut vuodesta 1995.

Stakesin kehittämispäällikön Sari Kauppisen mukaan yksityisen sektorin rooli kasvaa myös lähivuosina, mutta vain maltillisesti.

– Mikään ei viittaa siihen, että julkisen sektorin rooli pienentyisi. 75 prosenttia sosiaalipalveluista on edelleen julkisen sektorin vastuulla. Osuuden nopea muutos vaatisi radikaaleja muutoksia suomalaiseen järjestelmään, Kauppinen sanoo.

YKSITYISEN SEKTORIN kasvu ei ole tapahtunut julkisen kustannuksella. Päinvastoin, sosiaalipalveluiden kokonaispotti on jatkuvassa kasvussa.

– Kunnallista toimintaa ei ole supistettu yksityisten palveluiden tieltä. Uutta toimintaa on tullut sektoreille, joilla on ollut uuden palvelun tarvetta. Näin on käynyt esimerkiksi palveluasumisessa sekä lastensuojelutyössä, Kauppinen sanoo.

Kauppisen mukaan poliittiset syyt eivät juuri ohjaa kuntien valintoja palvelutuotannossa.

Porvarienemmistöiset kunnat eivät ole tutkimusten perusteella aktiivisempia yksityisten palveluiden käyttäjiä kuin muutkaan.

– Syyt ostopalveluiden hankkimiseen ovat käytännöllisiä, eivätkä poliittiset voimasuhteet juuri vaikuta kehitykseen. Palveluita ostetaan yksityiseltä puolelta, jos se on järkevää.

– Jos kunta on aikaisemmin käyttänyt paljon järjestöjä, sitä todennäköisemmin se ostaa myös yritysten palveluita.

LAPPEENRANNAN kaupunki käyttää lähes neljänneksen eli 63 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveysmenoistaan ostopalveluihin. Tosin summasta valtaosa eli 45 miljoonaa euroa menee sairaanhoitopiirille.

Yksityisiltä sektorilta palveluita ostetaan 18,7 miljoonalla eurolla. Eniten rahaa kuluu yksityisiin vanhusten- ja vammaispalveluihin sekä lastensuojelutyöhön.

– Kaikkia palveluita ei ole järkevää tuottaa itse. Ostopalvelua käytetään yleensä silloin, kun tarvitsemme erityistä hoitoa ja huolenpitoa, jota oma palvelujärjestelmämme ei tarjoa.

– Esimerkkinä käy perhekotipaikka lapselle, joka tarvitsee tukea monessa asiassa, sanoo sosiaalipalvelujen johtaja Marja Kosonen.

MAAKUNTA

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen