Laroxin tilauskanta ennätyskorkea

Kaivos- ja metallurgia-alan korkeasuhdanne jatkuu. Myös kemian prosessiteollisuus elpyy.

OUTI SALOVAARA

Suodatinvalmistaja Laroxin tilauskanta on ennätysmäisen korkealla. Vuodenvaihteessa tilauskanta oli 44,9 miljoonaa euroa, minkä jälkeen yhtiö on saanut yhdeksän uutta tilausta.

Tarkkoja tämän hetken lukuja Larox ei pörssiyhtiönä anna tilauskannastaan julkisuuteen.

Kaivos- ja metallurgian ala on vetänyt hyvin jo pitkään. Metallin kulutus kasvaa Kiinassa ja muualla Aasiassa voimakkaasti, mikä näkyy suoraan Laroxin liiketoiminnassa: tilauksia tippuu hyvää vauhtia, ja hinnat ovat korkealla.

Toimitusjohtaja Toivo Matti Karppasen mukaan myös kemian prosessiteollisuuden kysyntä alkoi elpyä viime syksynä kaikilla markkina-alueilla, mutta etenkin Euroopassa.

Laroxin taloustilannetta ja tulevaisuuden näkymiä esiteltiin perjantaina yhtiökokousväelle. Yhtiökokous näyttää kiinnostavan entistä enemmän osakkeenomistajia. Paikalla oli lähes kymmenen Vartiaisen omistajaperheen ulkopuolista osakkeenomistajaa.

Yhtiön kasvusta kertovat uutiset ovat lisänneet sijoittajien kiinnostusta Laroxiin. Sen jälkeen kun Larox vuonna 2003 osti Outokummulta tämän suodatinliiketoiminnan, yhtiön liikevaihto on yli tuplaantunut.

Laroxin markkina-arvo on kasvanut 83 miljoonaan euroon, ja myös osakkeen hinta on noussut. Vuoden 2005 lopulla osakkeen hinta oli hieman yli kuusi euroa, nyt se on yhdeksän euron tietämillä.

Kuluvalta vuodelta yhtiö odottaa liikevaihdon ja kannattavuuden kasvavan viimevuotisesta.

Tilauskannan perusteella liikevaihdon kasvattaminen ei ole ongelma, haastetta sen sijaan on kannattavuuden lisäämisessä.

Laroxin liiketoiminta jakautuu kolmeen osaan: kaivos- ja metalliteollisuuteen, kemian prosessiteollisuuteen sekä jälkimarkkinoihin kuten varaosiin, huoltoon ja vanhojen laitteiden päivittämiseen.

Julkisuuteen Larox ei ole kertonut eri liiketoimintasektoreidensa myyntilukuja tai niiden keskinäistä jakautumaa. Yhtiökokouksessa Laroxin osakkeenomistajan Suni Oy:n toimitusjohtaja Tapani Suni peräsi tietoa siitä, milloin jälkimarkkinoinnin luvut kerrotaan julkisuuteen.

– Mitä suurempi on jälkimarkkinoinnin osuus, sitä parempi se on sijoittajalle, Suni totesi.

Jälkimarkkinointi on lähes suhdanteista riippumatonta ja siten vakaata liiketoimintaa toisin kuin uusien tuotteiden myynti teollisuudelle.

Lupausta liiketoiminta-alueiden jakauman julkistamisesta ei yhtiökokouksessa annettu, jos kohta hallitus pohtii asiaa.

Laroxilla on tiukat kasvu- ja kannattavuustavoitteet, ja mahdollinen tuotannon aloittaminen Euroopan ohella edullisemmissa maailmankolkissa on myös mietinnässä. Toistaiseksi yhtiöllä ei kuitenkaan ole konkreettisia suunnitelmia tai aikatauluja tuotannon aloittamisesta esimerkiksi Aasiassa.

Yhtiön hallitukseen valittiin entiset jäsenet. Omistajista jäseniä ovat yhtiön perustajan Nuutti Vartiaisen lapsista hallituksen puheenjohtajan tehtäviä hoitava Timo Vartiainen ja Katariina Aaltonen. Riippumattomina jäseninä hallituksessa ovat hallitusammattilainen Teppo Taberman, Rettig Group Boren toimialajohtaja Thomas Franck ja Valtran toimitusjohtaja Matti Ruotsala.

Yhtiökokous päätti jakaa osinkoa 0,30 euroa osakkeelta viime tilikaudelta.

Lisäksi yhtiökokous valtuutti hallituksen ostamaan Laroxin omia B-osakkeita 500 000 kappaletta. Operaatiolla saatavat varat hallitus voi käyttää muun muassa uusien liiketoimintojen ostamiseen, yhtiön pääomarakenteen kehittämiseen, maksuvalmiuden parantamiseen tai henkilökunnan kannustusjärjestelmiin.

Yhtiökokous valtuutti lisäksi hallituksen päättämään osakkeiden tai optio-oikeuksien antamisesta enintään 500 000 B-osakkeen verran. Tätäkin valtuutusta voidaan käyttää muun muassa yrityskauppoihin.

Kuvateksti

Laroxilla on tilauksia sisällä enemmän kuin koskaan ennen. – Hitsaaja Mia Rinne hitsaustöissä viime syksynä Laroxilla.

Kuva: ES-ARKISTO

Kirjoittaja:
Outi Salovaara