Categories
Artikkelit

Erikoisrajajääkärien kouluttajat koulussa

MATTI VEIJALAINENRaja- ja merivartiokoulun Imatran koulutuskeskus valmistaut

MATTI VEIJALAINEN

Raja- ja merivartiokoulun Imatran koulutuskeskus valmistautuu koulimaan varusmiehiä erikoisrajajääkäreiksi. Ensimmäisenä on alkanut kouluttajien koulutus.

Perjantaina kurssiltaan valmistui ensimmäinen kouluttajaerä. Toinen erä lähtee oppiin vapun jälkeen. Kurssinjohtaja kapteeni Jaakko Olli ja erikoiskomppanian tuleva päällikkö kapteeni Jukka Lukkari ovat tyytyväisiä opiskelutuloksiin. Ammattihenkilökunta suoriutui fyysisesti sekä psyykkisesti vaativista tehtävistä hyvin.

Kovakuntoista väkeä on tulossa myös alaisiksi. Hakijoita Immolan ensimmäiseen erikoisjääkärierään oli 239. Heistä 70 pääsee sisään kesällä. Jukka Lukkarin mukaan taso on sen verran kova, että esimerkiksi tavallista rajumman Cooperin testin läpäisyvaatimuksista ei tarvinnut antaa kokeissa löysää täyden kom ppanian kasaan saamiseksi.

Vaatimus oli juosta kolme kilometriä 12 minuutin normiaikaan kymmenen kilon kivireppu selässä. Saman tekevät kursseillaan kouluttajat. Erikoiskomppanian henkilöstövahvuus on 19.

RAJA- ja merivartiokoulun johtajan eversti Arto Niemenkarin mukaan rajajoukkojen sodan ajan reservi pienenee, mutta laatu kovenee. Muutos tuo Immolan kankaalle erikoisjääkärit, jotka koulutetaan vaativiin tiedustelu- ja taistelutehtäviin. Erikoisjääkärien rekrytointialuetta on koko Suomi. Ensimmäiseen erään eniten tulijoita on Etelä-Karjalasta, Mikkelin alueelta sekä pääkaupunkiseudulta.

Ryhmissä pohditaan myös esityksiä Immolan varustuksen täydentämisestä. Arto Niemenkarin mukaan tässä vaiheessa on tehtynä periaatepäätös Immolan koulutuskeskuksen alueen kehittämisestä.

Myös punkanpaikat paranevat.

– Rajajääkärikomppanian rakennuksen peruskorjaus alkaa kesällä 2008, nykyisen komppanian päällikkö kapteeni Juha Klemetti kertoo.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen