Categories
Artikkelit

Etelä-Karjalan Jätehuolto maksoi reippaasti velkojaan

Kompostointilaitoksen myynti paransi yhtiön tulosta. Myös yhtiön velkataakka on keventynyt reippaasti. Alan epävarmuus rasittaa yhä toimintaa.

JYRKI NUOTTIMÄKI

ETELÄ-KARJALAN Jätehuolto Oy paransi tulostaan myymällä kompostointilaitoksen toiminnot Vapolle. Yhtiö lyhensi viime vuonna myös reippaasti velkojaan. Vieras pääoma pieneni noin 15 miljoonasta eurosta 6,5 miljoonaan euroon.

– Lyhensimme velkoja kompostilaitoksen kaupasta saaduilla tuloilla sekä kassavaroilla. Velan suhteen tilanne on nyt olennaisesti edellisvuotta parempi, sillä olemme lyhentäneet velkoja edelleen tänä vuonna noin miljoonalla eurolla, sanoo toimitusjohtaja Mika Suomalainen.

– Kaikki vapaat varat on nyt käytetty lainojen lyhennyksiin. Nykyiset kassavarat riittävät Suomalaisen mukaan normaalin toiminnan pyörittämiseen.

JÄTEHUOLTOYHTIÖN liikevaihto oli viime vuonna noin 5,2 miljoonaa euroa, mikä oli suunnilleen edellisvuoden tasolla. Tulokseksi kirjattiin runsaat puoli miljoonaa euroa, se on noin 0,4 miljoonaa euroa edellisvuotta parempi.

– Kohtuulliseen tulokseen pääsimme myyntitulojen ansiosta, Suomalainen tunnustaa ja sanoo, että muutoin toiminta ja talous ovat olleet suunnilleen entisellä tasolla.

Kulut ja menot ovat nyt tasapainossa, Suomalainen sanoo.

TOIMINTAA EI Suomalaisen mukaan kuitenkaan tippaakaan helpota se, että nykyisessä toimintamallissa ei aamulla tiedetä, mikä illalla mahtaa olla toimitetun jätteen määrä.

– Kun se ei ole meidän määräysvallassamme, autoihin lastattavat jätekuormat saattavat mennä jonnekin muualle kuin meille. Siksi olisi tärkeää, että yhtiökokouksen hyväksymä esitys jäsenkunnille jätteenkuljetusten keskitetystä kilpailuttamisesta menisi läpi kuntakäsittelyssä, Suomalainen toivoo.

– Tämä asia on jätelain mukaisesti kuntien päätettävissä. Meidän kannaltamme se taas merkitsisi sitä, että elämä olisi huomattavasti helpompaa, jos pystymme ennakoimaan meille tulevan jätteen määrät nykyistä paremmin, Suomalainen painottaa.

Hänen mukaansa kilpailuttamisen kautta haetaan yksinkertaisesti kokonaishyötyä asiakkaille.

– Kun kuntien jätehuoltoyhtiö pystyy keräämään isommat jätemassat, se merkitsee myös halvempia kustannuksia asiakkaille.

Kuvateksti

Etelä-Karjalan Jätehuolto elää joka päivä epävarmuudessa sikäli, että aamulla ei koskaan tiedä paljonko illalla vastaanotettavaa jätettä on kertynyt, sanoo toimitusjohtaja Mika Suomalainen. Kuva Kukkuroinmäen jätelaitokselta.

Kuva: ES-ARKISTO / PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki