Jättiläisten kaatajille olisi vielä tilaa Suomen cupissa

Ilves raateli MoNSan cup-haaveet riekaleiksi kolmannella kierroksella. Seuraava vastustaja olisi ollut jalkapalloliigan MyPa.

JARMO HÄMÄLÄINEN

Vitosdivisioonan Montolan Nuorisoseura oli sunnuntaina melkein lähellä yllätystä jalkapallon Suomen cupissa. MoNSa pysyi sitkeästi reilun tunnin kolmosdivisioonan Jämsänkosken Ilveksen vauhdissa cupin kolmannella kierroksella.

Itse asiassa kotijoukkueena cupin ottelua Sammonlahden tekonurmella pelannut MoNSa jopa paikoin hallitsi kamppailua, numerot olivat kuitenkin puoliajalla sitkeästi 0-1.

Tarjolla olisi siis vielä ollut melkoinen täky. Jos Ilves olisi kaatunut, MoNSa olisi saanut neljännellä kierroksella vastaansa jalkapalloliigan FC MyPan, toissa vuoden Suomen mestarin.

Se olisikin ollut aivan uusi tilanne. Olisiko kerrankin pitänyt pohtia pääsylippujen myyntiä, makkaran ja kahvin kauppaamista katsojille ja mahdollisia ottelutuloja.

No, Jämsänkosken Ilves järjesti sunnuntaina asiat niin, että MoNSan ei tarvinnut miettiä turhaan MyPa-ottelun järjestelyä. Ilves iski koleassa kevätkelissä viimeisen puolen tunnin aikana loppulukemat 1-6 (0-1) kotijoukkueen lipsahduksista.

Montolan Nuorisoseuran jalkapallotoiminta aktivoitui 1990-luvulla Tapavainolan kentällä. Nyt joukkueen kotikentäksi on vakiintunut Amiksen tekonurmi ja pelaajiakin tulee melkein ympäri kaupunkia.

– Sieltä perinteisiltä alueilta Montolan vielä paljon pelaajia mukana, mutta joka vuosi tulee uusia korkeakouluopiskelijoitakin mukaan, kertoo MoNSan jalkapallojoukkuetta pitkään vetänyt ja nyt jo vetovastuuta nuoremmilleen siirtänyt Ari Ontronen.

– Kerran viikossa harjoittelu on ollut sopiva määrä vitosdivisioonaan. Kokeiltiin joskus kaksia harjoituksia viikossa ja siihen vielä vitosen pelit päälle. Ei se toiminut, loukkaantumisiahan siinä alkoi heti tulla, Ontoronen sanoo.

Suomen cupissa kolmannelle kierrokselle pääsy oli Montolan Nuorisoseuralle harvinainen saavutus.

– Monta kertaa ollaan ollaan oltu lähellä jatkoon pääsyä, PaSaa:kin on johdettu, mutta sitten ihan lopussa on väsähdetty, kun ei voi enää vaihtaa. Vitosessa on helpompaa, kun on totuttu siihen, että pelaajia voi vaihtaa lennosta eli voi huilata riittävästi.

– Nyt päästiin cupissa arvalla suoraan toiselle kierrokselle ja siellä oli helppo vastus, arvioi Ari Ontronen imatralaista vitosen joukkuetta FC Pesää, jonka MoNSa pudotti 9-0. Yhden maalin ehätti viimeistelemään myös joukkueen kokenein pelaaja Ari Ontronen. Seitsemän merkittiin joukkueen maalitykki Joni Sorsalle.

Jämsänkosken Ilvestä vastaan Joni Sorsa väläytteli muutamaan otteeseen kärkimiehenä nopeuttaan ja laukaisutaitoaan, mutta maalitili jäi avaamatta.

– Yritin minä Jonia houkutella kolmoseen Panttereihin ja tiedän, että muutkin valmentajat ovat kyselleet. Vitonen tuntuu kuitenkin hänelle riittävän sarjana, ihmetteli sunnuntaina kentän laidalla kokenut valmentaja Rauno Ruotsalainen.

Jämsänkosken Ilves toi seurana Ruotsalaiselle komeita muistoja mieleen Suomen cupista yli 40 vuoden takaa.

– Jämsänkoskihan on niitä vanhoja Waldenin tehdaspaikkakuntia, missä oli aina hyvät jalkapallojoukkueet. Pelattiin LaPa:ssa Ilvestä vastaan 1960-luvulla cupissa ja voitettiin.

– Silloin mentiin maakuntasarjan joukkueena finaaliin saakka Reipasta vastaan ja pudotettiin matkalla mestaruussarjajoukkueita, mutta oli meillä kyllä hyvä joukkuekin, Ruotsalainen muisteli LaPan huikeaa menestystä Suomen cupissa vuonna 1964.

Sunnuntaina Lappeenrannassa vieraillutta Ilveksen miehistöä Ruotsalainen piti melko vaatimattomana.

– Kultsu olisi jyrännyt tuon mennen tullen.

Jalkapallon Suomen cupin neljännelle kierrokselle jatkavat Etelä-Karjalan joukkueista Joutsenon Kultsu ja lappeenrantalainen WIFK. Kultsu kohtaa kotikentällään kolmosdivisioonassa pelaavan Joensuun Palloseuran ja WIFK saa vieraakseen kakkosdivisioonassa pelaavan FC Kuusankosken. Kultsu eteni viime vuonna pikkufinaalin voittajaksi asti.

Kuvateksti

Joni Sorsa (raitapaidassa) yritti livahtaa karkuun Jämsänkosken topparikolossilta.

Kuva: MARLEENA LIIKKANEN

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen