Categories
Artikkelit

Lappeenrannan kirkko on sisäisesti uudistunut

Talven kestänyt peruskorjaus alkaa kirkkosalissa olla sisustusta vaille valmis. Kirkko siunataan käyttöön pääsiäissunnuntaina. Ulkotyöt jatkuvat alkukesään.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANNAN kirkon kirkkosali on kauniisti valaistunut. Siitä on kiittäminen keväistä auringonpaistetta, mutta myös kirkon kunnostajia.

Syksyllä alkaneessa remontissa Lappeenrannan kirkko on peruskorjattu. Kirkkosali on puhdistettu ja maalattu uudelleen. Katossa on uudet lamput, alttarin ja ehtoollispöydän välissä on uusi etualttari. Kirkkosali on nyt vaalean kellertävä. 1960-luvulla päälle maalatut holvikaarien ornamentit on edelleen jätetty piiloon, mutta kattoholveissa on koristeita jäljellä.

– Aliurakoitsija puhdisti ne ranskanleivällä, kertoo vastaava mestari Juri Lekander Peuhkuri Oy:stä, joka on remontin pääurakoitsija.

Lekanderin mukaan kirkkosalin kunnostukseen piti rakentaa telineet, koska nosturit eivät mahtuneet kirkon ovista sisään.

Perjantaina puolilta päivin telineet ovat kadonneet. Lekander esikuntineen ja joukko Joutsenon Siivouspalvelu Oy:n työntekijöitä viimeistelee ja puleeraa kirkkosalia vielä kuntoon. Tunnin päästä alkaa työmaakokous, jossa Lappeenrannan seurakuntayhtymä ottaa kirkon kunnostustyöt vastaan.

– Sisäpuolisten töiden osalta, täsmentää seurakuntayhtymän isännöitsijä Pekka Kaltiainen.

Kirkon ulkopuolella remontti jatkuu touko-kesäkuulle. Sisälläkin työ on vielä kesken kellari- ja huoltotiloissa.

Kirkkoremontti on painottunut tekniseen peruskorjaukseen.

– Ilmanvaihto ja sähkö- ja lämmitysjärjestelmä uusittiin ja kirkko liitettiin kaukolämpöön, vesi-ja viemärijärjestelmä korjattiin,

turvallisuusasioita parannettiin tuntuvasti, Kaltiainen luettelee. Ulkotöihin kuuluu vesieristysten ja sokkelien seinämien muutostöitä. Näkyvin ulkoinen uudistus on kirkon ulkovalaistuksen tehostuminen. Jatkoremontissa kirkon sivutorneihin rakennetaan ehkä päätornin kupolin malliset kupolit. Kaltiaisen mukaan luvat niihin alkavat olla kunnossa.

– Kupolit tehdään, jos remontista jää rahaa, ja jos kirkkovaltuusto tekee niistä päätöksen. Kaltiaisen mukaan kirkkoremontti on pystynyt budjetissaan, jonka katto on kaksi miljoonaa euroa.

Lappeenrannan seurakunnan kirkkoherra Juha Tiihonen toteaa vanhan rakennuksen kunnostuksen olevan aina haasteellista. Lappeenrannan kirkon remontista käytiin paljon keskustelua viime syksynä.

Puheenaiheena oli muun muassa alttariratkaisu, jota Tiihonen pitää kirkkosalissa keskeisenä muutoksena.

– Tällainen alttari on uudempiin kirkkoihin rakennettu jo alun perin. Se merkitsee sitä, että jumalanpalveluksen toimittaja seisoo koko ajan kasvot seurakuntaan päin.

Lappeenrannan kirkko siunataan käyttöön Mikkelin hiippakunnan piispan Voitto Huotarin johdolla pääsiäispäivänä 8. huhtikuuta. Jumalanpalveluksen jälkeen on päivätilaisuus, jossa arkkitehti Sami Vuorinen esittelee kirkon korjauksen ja tekstiilitaiteilija Hanna Korvela uudet kirkkotekstiilit.

KUVATEKSTI

MARLEENA LIIKKANEN

SEPPO RAUTIOVAARA

Lappeenrannan kirkon kirkkosali on puhdistunut ja valaistunut. Rakenteellisista uudistuksista tärkein on etualttari.

LAPPEENRANNAN KIRKKO

Lappeenrannan seurakunnan kirkko.

Sijaitsee Nikolain valleilla Lappeenrannan keskustan tuntumassa.

Rakennettu punatiilestä alunperin ortodoksiseksi sotilaskirkoksi.

Venäjän viranomaiset aloittivat rakennuttamisen 1912.

Rakennustyöt keskeytyivät ensimmäisen maailmansodan takia.

Suomen itsenäistymisen jälkeen keskeneräisenä Lappeenrannan seurakunnan omistukseen.

Peruskorjattiin luterilaiseksi kirkoksi ja vihittiin käyttöön 1924.

Peruskorjaus 1960-luvulla ja syksystä 2006.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen