Lappeenrannan ydinkeskustan kaava lopullista sinettiä vaille

Kaupunginhallitus laittoi ydinkeskustan osayleiskaavan julkisesti nähtäville. Uusia liiketiloja tulossa 33 000 kerrosneliömetriä. Liikennejärjestelyistä tehdään päätökset myöhemmin erikseen.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupungin ydinkeskustan osayleiskaava alkaa olla lopullista hyväksymistä vaille valmis.

Kaupunginhallitus oli jättänyt osayleiskaavan pöydälle viikko sitten, mutta hyväksyi sen maanantaina ja pisti julkisesti nähtäville 30 päivän ajaksi.

Lisäksi hallitus päätti pyytää osayleiskaavasta vielä lausunnot Etelä-Karjalan liitolta ja Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselta, jonka jälkeen se käsittelee asian uudelleen. Lopullisesti kaavan vahvistaa valtuusto.

Kaupunginhallitus lisäsi tekstiosaan valtuuston viime toukokuun päätöksen. Sen mukaan Valtakatua kehitetään kävelypainotteisena katuna, jolla sekä joukkoliikenne että yksityisautoilu on sallittu.

Tosin valtuustoryhmät ovat parhaillaan hakemassa Valtakadulle uutta ratkaisua. Entinen päätös saattaa muuttua, kun osayleiskaava tulee lopulliseen valtuustokäsittelyyn.

Kaupunginhallitus päättikin ottaa erikseen kantaa osayleiskaavan liikennejärjestelyihin nähtävillä oloajan jälkeen. Simolantien ja Kivenkadun varren korttelit kaupunginhallitus muutti loppuvaiheissa keskustatoimintojen alueeksi. Aikaisemmin tekninen lautakunta rajasi Armilankadun korttelin pois osayleiskaavasta.

YDINKESKUSTAN osayleiskaava käsittää 1,4 neliökilometrin alueen. Siihen kuuluu Lappeenrannan ydinkeskustan, Kylpylän, Taikinamäen, Leirin ja Tykki-Kiviharjun alueita. Ratakadun varsi ja aseman ympäristö muodostavat toisen osakokonaisuuden. Osayleiskaava-alueella asuu 3 835 ihmistä. Uudisrakentamisen alueita ovat ensisijaisesti Simolantien ja Ratakadun varret sekä kirjaston lähialueet. Osayleiskaavan tavoitevuosi on 2020. Uusia liiketiloja tulisi rakentaa keskustaan siihen mennessä 33 000 kerrosneliömetrin verran.

OSAYLEISKAAVAA on julkisuudessa moitittu liian korkeista rakennustehokkuuksista, ja arvorakennukset ovat vaarassa jäädä varjoon. Tätä mieltä on ollut muiden muassa Lappeenrannan Kilta.

Osayleiskaava on kuitenkin kaavanlaatijoiden mukaan oikeusvaikutukseton ja siten

yleispiirteinen, eikä se anna vielä

rakennusoikeuksia.

Edellinen keskustan yleiskaava on vuodelta 1989. Kaupunginhallitus käynnisti sen tarkistuksen tasan kaksi vuotta sitten.

UUDET LIIKETILAT

Ydinkeskustassa on tavoitteena 33 000 kerrosneliömetriä uusia liiketiloja.

Suurimmat yksittäiset kohteet ovat Galleria- ja City-korttelit. Liiketiloja on suunniteltu myös kirjastotalon lähelle ja Lappeenkadun ylittävään uudisrakennuskortteliin. Keskustakortteleiden sisäpihojen käyttöä liiketiloiksi tutkitaan tulevaisuudessa asemakaavamuutoksin.

Energialaitoksen kytkinkenttäkäytössä oleva alue tarjoaa mahdollisuuden liiketoiminnalle kauppatorin lähellä.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen