Lauke on aito jokapaikanhöylä

Missä tarvitaan kunnon vossikkaa, siellä on lappeenrantalainen Lauke. Henkilöautosta poiketen se ymmärtää myös puhetta.

ANU PYYHTIÄ

Mitä yhteistä on pakkasukolla, Paavo Lipposella ja Katri Helenalla? He kaikki ovat luottaneet lappeenrantalaisen Lauken kuljetukseen.

Lauke on tuttu näky Lappeenrannassa. Missä hevosta tarvitaan, siellä on lupsakka 14-vuotias ardenneri, perässään aidot tallinnalaiset vossikkakärrit.

Itse Lauke on kotoisin Viron Rakveresta.

Lauke on tottunut kaikenlaisiin selkääntaputtelijoihin. Vanttera rakenne ja tyylikäs väritys vetävät koeajajia puoleensa sankoin joukoin.

Liikenteessä Lauke käyttäytyy henkilöauton tavoin. Sen ajonopeutta voi säädellä puheella. Liikennevaloissakaan ei kuljettajan tarvitse hävetä.

Ainoastaan tiukoissa kurveissa Lauke ei ole parhaimmillaan. Aisa on katkennut kaksi kertaa. Kerran meni liikennemerkki torin laidassa vinoon.

Lauken ajonopeus on vakaa. Matka Lauritsalan tallilta keskustaan kestää yhden tunnin. Lauke jaksaa painaa hyvin vielä 14 vuoden iässä.

Vain kerran Lauken kestokyky liikenteessä on pettänyt. Se tapahtui alikulkutunnelissa, kun Lauke kuuli, että yläpuolella ajaa juna. Lauke otti jalat alleen. Joulupukki istui kyydissä parta viuhuen.

Vilkkaan Ratakadun risteyksen jälkeen Lauke rauhoittui, ja joulupukkikin uskalsi taas hengittää.

Suomeen Lauke muutti viisi vuotta sitten. Heti ensitöikseen se oli kesähommissa rakuunaratsuna. Rakuunamäellä 8-vuotias ratsu opetettiin myös kärrien eteen. Sittemmin kyytejä onkin riittänyt, sillä Laukella ei ole Lappeenrannassa lainkaan vossikkakollegoja.

Monet nuoret asiakkaat kysyvät Lauken kuljettajalta Veki Pykäläiseltä, miksi Lauke näyttää ihan samalta kuin joulupukin hevonen. Pykäläinen tietää kertoa, että joulupukki on monta kertaa vuokrannut Lauken. Eiväthän porotkaan kaikkea jaksa.

Faneille tiedoksi: Laukella on omat nettisivut, ja se on tehnyt musiikkivideon! Tai oikeastaan videon teki Katri Helena konsertoidessaan Lappeenrannassa, mutta koska videolla tarvittiin hyvännäköinen menopeli, mukaan kutsuttiin tietenkin Lauke.

Pikkujulkkiksista Lauken erottaa se, että se on kansainvälisesti tunnettu. Kesäisi Satamassa kyytejä ajava Lauke on tallentunut filmeille eri puolille maailmaa.

Laukella on luonnollisesti myös käyntikortti.

Kirjoittaja:
Anu Pyyhtiä