Categories
Artikkelit

Maakuntaliitto perii Ruotsalaisen ja muiden liiat korvaukset takaisin

Pekka Ruotsalainen jatkaa arvostelusta huolimatta maakuntahallituksen puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta. Hänen tunteenpurkauksensa hämmensi maakuntavaltuustoa.

URPO LAANINEN

LUUMÄKI. Etelä-Karjalan liiton maakuntavaltuusto edellytti perjantaina, että maakuntahallituksen puheenjohtajan Pekka Ruotsalaisen (sd.) ja parin muun imatralaisen luottamushenkilön ylimääräiset ansionmenetyskorvaukset on perittävä välittömästi takaisin.

Maakuntavaltuusto ruoti perusteellisesti ansionmenetyskorvauksia, joiden takia luottamushenkilöbudjetti ylittyi viime vuonna 21 000 eurolla.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Kari Niiranen (kok.) totesi maakuntahallituksen ylittäneen toimivaltansa viime marraskuussa, kun se muutti ansionmenetyskorvausten perusteita ja ryhtyi maksamaan korvauksia työnantajien esityksen mukaan. Ruotsalaisen yli 50 euron tuntikorvaukset sai Imatran seudun kehitysyhtiö.

Niiranen huomautti, että perusteiden muuttaminen vaati kunnallislain mukaan valtuuston päätöksen. Vuosi sitten valtuusto päätti ylärajaksi 24 euroa tunnilta.

ESITYKSEN ylimääräisten ansiomenetyskorvausten perimisestä välittömästi takaisin teki Lappeenrannan edustaja Heikki Järvenpää (kok.). Valtuusto oli yksimielinen asiasta.

Järvenpää ihmetteli, miten niinkin kokenut maakuntahallitusporukka ei muistanut kuntalakia.

– Jupakka ei nostanut luottamustamme maakuntahallitusta ja sen johtoa kohtaan, Järvenpää totesi.

RAUTJÄRVEN valtuutetut Taina Lonka (kesk.) ja Aila Repo (sd.) katsoivat, että Kehyn tai kylpylän palkkalistoilla olevalta ei voida edellyttää luottamustehtävien hoitamista talkoilla.

Repo muistutti, että Lappeenrannan ja Imatran kaupungeillakaan ei ole ylärajaa, vaan ne maksavat todelliset ansionmenetyskorvaukset. Etelä-Karjalan liitto on noudattanut Lappeenrannan palkkiosääntöjä.

Imatran kylpylälääkäri Antti Jarva (kd.) ei ilmestynyt kokoukseen jupakan takia. Hän keksi perjantaiksi ”työesteen” ja toivoi maakuntavaltuuston siirtyvän korvausten maksamisessa ”tähän päivään”.

Se tapahtuukin, sillä maakuntahallitus käy keskustelua ansionmenetyskorvausten saattamisesta ajan tasalle. Mahdollinen korotus koskee vuotta 2008, ja myös valtuusto antoi selvittelylle hyväksyntänsä. Korvausjupakka on koskenut Ruotsalaisen lisäksi neljää muuta luottamushenkilöä.

TOIMIVALTAYLITYKSESTÄ huolimatta Pekka Ruotsalainen ja koko maakuntahallitus valittiin yksimielisesti jatkamaan seuraavat kaksi vuotta 2007-2008.

Maakuntavaltuuston ja -hallituksen jäseniä hämmensi kuitenkin Ruotsalaisen tunteenpurkaus valintansa jälkeen. Hän totesi, että häntä ei valittu vuosi sitten pelkästään maakuntahallituksen kokousten puheenjohtajaksi.

– En kysy maakuntajohtajan lupaa, mihin minun pitää mennä maakunnan parhaaksi. Aion itse katsoa, mikä on Etelä-Karjalan kannalta oleellista ja toimin sen puitteissa, Ruotsalainen julisti.

Ihan näin selvää Ruotsalaisen osallistuminen ei kuitenkaan ole, ja maakuntahallitus pohtii parhaillaan pelisääntöjä, joissa määritellään luottamushenkilöiden ajankäyttöä.

UUTISET SIVU 6

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen