Categories
Artikkelit

Pelkistä muodoista kohti ymmärtämystä

Maahanmuuttajafoorumin näyttelyssä juuriaan tuntemattomat oppivat näkemään pelkän muodon taakse.

LIISA KUKKOLA

Juuri avatussa Etelä-Karjalan maahanmuuttajien ja pakolaisten foorumissa Lappeenrannan Sammontorilla on esillä Juuret-näyttely. Sen kuvat, veistokset, esineet, kankaat ja jopa ruokakulttuuri yrittävät avata juuristaan tietämättömille ihmisille väylää, jonka avulla oma, vaikkakin taakse jäänyt tai jätetty kulttuuri voisi avautua pelkkien muotojen lisäksi myös merkityksinä.

– Jos ei ikinä ole nähnyt etiopialaisia aakkosia, ei mitenkään voi tietää, mitä ne merkitsevät, eli ei näe niiden ulkoisen muodon taakse, kertoo foorumin yhteyshenkilö Gashaw Teshome.

– Samalla näyttely on kulttuurivaihtoa esimerkiksi suomalaisen ja senegalilaisen kulttuurin kesken, hän jatkaa.

Näyttely ei ole tekijälähtöinen vaan tarkoitus on, että näyttelyn esineet ja kuvat kertoisivat asioita ko. maan kulttuurista ja perinteistä.

– Perspektiivi on aina alkuperäismaan kulttuurissa, kuvan tai esineen kautta yritetään kertoa olennaisia asioita, Teshome kertoo.

Avajaisissa näyttelyyn osallistui ryhmiä Skinnarilan ja Sammonlahden päiväkodeista. Näyttelyn ja koko foorumin kohtalo riippuu, kuinka hyvin se otetaan vastaan ja osataan käyttää sen tuomia palveluja. Keskuksen ovet ovat avoinna aivan kaikille, ei pelkästään maahanmuuttajille.

Kuvateksti

Puiset veistokset näyttäytyvät merkityksiä tuntemattomille vain erilaisina muotoina. Juuret-näyttelyssä voi oppia muotojen taakse ja tulla tietämään merkityksiä.

Kuva: JOHANNA KANNASMAA

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola