Saimaa 62 senttiä korkeammalla kuin vuosi sitten

Saimaan pinta nousee keväällä keskimääräistä hitaammin. Tulvahuippu saavutetaan jo kesäkuun alussa, kun se normaalisti on heinä-elokuun vaihteessa.

ILPO LESKINEN

SAIMAAN PINTA on 37 senttiä ajankohdan keskiarvon yläpuolella. Vedenpinta on 62 senttiä korkeammalla kuin viime vuonna tähän aikaan.

Järvenpinta jatkaa Etelä-Savon ympäristökeskuksen mukaan hidasta nousuaan. Ennusteiden mukaan Saimaan pinta nousee vain noin kymmenen senttiä huhtikuun loppuun mennessä.

Vedenkorkeus näyttää juuri ja juuri pysyvän normaalin rajoissa, joten lisäjuoksutuksia tuskin tarvitaan.

Saimaan pinta on tällä tietoa korkeimmillaan kesäkuun alussa, kun normaalisti järven pinta on korkeimmillaan heinä-elokuun vaihteessa.

VUOKSEN vesistöalueella – alue Lappeenrannasta ja Imatralta Iisalmeen ja Nurmekseen – on satanut kevättalvella vähän. Tammi-helmikuussa lumisateet olivat vajaan kolmasosan ja maaliskuussa alle puolet pitkänajan keskiarvosta.

Lämmin sää sulatti lumet nopeasti maaliskuun alkupuolella. Vuoksen vesistön järvien pinnat ovat keskimääräistä korkeammalla ja virtaamat tavanomaista suurempia.

VESISTÖALUEEN latvavesiä keräävien suurten järvien, kuten Pielisen ja Koitereen, pinnat ovat laskusta huolimatta puoli metriä yli keskiarvon. Kallaveden pintakin on vielä 15 senttiä keskikorkeuden yläpuolella.

Vuoksen vesistöalueen järvien vedenpinta on Etelä-Savossa ajankohtaan nähden 15-37 senttiä keskimääräistä ylempänä. Kymijoen vesistöalueen pohjoisosan järvet ovat 15-35 senttiä normaalia ylempänä.

POHJAVESIEN pinnat ovat myös korkealla. Etelä-Savon ympäristökeskuksen tarkkailemissa kaivoissa vedenpinnat ovat ylempänä kuin viime vuonna tähän aikaan.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen