Suomalaiset ja venäläiset mahtuivat iloisesti samaan avantoon

Lappeenrannan Venäjä-klubi on vetänyt paljon kiinnostuneita. Klubissa toiset harjoittelevat keskustelua venäjäksi ja toiset suomeksi.

ANU PYYHTIÄ

Tullimuodollisuudet aiheuttivat haittaa suomalais-venäläisille ystävyyssuhteille lauantaina.

Suomi-Venäjä-seuran Lappeenrannan osasto vietti Myllysaaressa talvipäivää aamusta alkaen, mutta melkein puolet osallistujista joutui viettämään päivää rajalla bussissa istuen.

Viipurilainen avantouintiseura Pingviinit pääsi liittymään joukkoon vasta puoliltapäivin, sillä tullissa vierähti neljä tuntia, kertoi Jekaterina Kuznetsova, 21. Kuznetsova otti kuitenkin kaiken irti loppupäivästä, sillä bussin parkkeerattua hän oli avannossa heti ensimmäisten joukossa.

Avantouintia harrastava Kuznetsova otti osaa talvipäivään toista kertaa.

Harrastusmahdollisuudet Viipurissa ovat hyvät, sillä lähellä Papulaa on uusi avantouimala.

Muilta osin talvipäivä sujui niin kuin talvipäivän kuuluu: lämmintä juoden ja lohisoppaa syöden.

Pilkkikilpailuissa voittaja Reino Muukka sai 1 125 gramman saaliin yhdestä reiästä. Mäenlasku oli tällä kertaa peruttu. Arpajaiset sen sijaan pidettiin onnistuneesti.

Edustettuna oli myös vuoden verran toiminut Venäjä-klubi. Keskustelua ja laulua edistävä klubi on ollut suosittu tapaamispaikka. Mukana on ollut kaikkiaan toistasataa ihmistä.

Tapaamisia on ollut kerran kuussa Sammonlahdessa. Klubin tavoite on kaksisuuntainen.

– Oman kulttuurin säilyttäminen ja suomalaiseen kulttuuriin sulautuminen, kertoo lappeenrantalainen Ljubov Metsola Venäjä-klubista.

Mukana ovat suomenkieliset saavat harjoitella venäjän kieltä ja venäjänkieliset suomen kieltä. Mukana on myös niin innokkaita laulajia, että marraskuussa klubilaisilla oli jo oma konsertti. Myös lapsille on oma klubi, jossa he voivat harjoitella kieltä.

Petroskoista kotoisin oleva Metsola toimi jo 90-luvun alussa tulkkina Kannaksella, missä hän kiersi suomalaisten mukana. Hän näki paljon vanhoja kotipaikkoja ja niiden herättämät tunteet.

– Historian yhteiset pisteet ovat kiinnostavia.

Koulussa työskentelevä Metsola pitää tärkeänä myös kulttuurin välittämisen lapsille.

Kuvateksti

Jekaterina Kuznetsova kiiruhti melkein suoraan bussista testaamaan Myllysaaren avantoa.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Anu Pyyhtiä