Categories
Artikkelit

Tytöt tuttuja tapaamassa ja Amorokin esiintyjiä fanittamassa

Henna Karhu ja Anniina Tammi viihtyivät Amorok-tapahtumassa. Etelä-Karjalan ammattiopiston opiskelijat järjestivät Amorokin toista kertaa. Sakki ry:n puheenjohtaja Kati Kokkonen haluaa muuttaa vanhempien asenteita ammatillisesta koulutuksesta.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTALAISET Henna Karhu ja Anniina Tammi odottelivat Amorok-konsertin alkamista Pusupuiston valleilla. Sää oli lämmin, tunnelma rento ja kiireetön. Konsertin alkaminen kiinnosti heitä erityisesti. Ensimmäiset esiintyjät olivat Rebecka ja Ilkka, jotka ovat heidän kavereitaan.

Toinen hyvä syy tulla paikalle oli tuttujen tapaaminen. He arvelivat näkevänsä illan aikana monta tuttua. Henna Karhu ja Anniina Tammi arvelivat olevansa Amorokissa koko illan, kun sää oli niin hyvä.

AMOROK on 15-vuotiaan Karhun ja 16-vuotiaan Tammen mielestä kevään ensimmäinen kunnon tapahtuma heidän ikäisilleen. Amorokista on puhuttu kavereiden kanssa.

Huonollakin säällä he olisivat tulleet ainakin käymään ja katsomaan.

– Olisimme ehkä katsoneet ensimmäiset esiintyjät ja lähteneet sitten pois.

Karhu ja Tammi osallistuivat Amorokkiin myös viime vuonna.

– Se oli ihan hyvä perustapahtuma. Ihmisiä oli runsaasti ja hyvä tunnelma, he muistelevat.

TAPAHTUMAN järjestäjät ovat hioneet Amorokkia viime vuoden kokemusten pohjalta. Etelä-Karjalan ammattiopistosta järjestelyihin on osallistunut lähes 30 opiskelijaa.

– Olemme suunnitelleet tapahtumaa enimmäkseen vapaa-ajalla, mutta on siihen kouluaikaakin mennyt, Maija Talka, Katja Asikainen ja Maija Valkeapää sanovat.

Amorokin kohderyhmänä ovat yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat. Tämän ikäisille tapahtumia on aina liian vähän.

– Amorok on tärkeä myös esiintyjille. Paikalliset bändit pääsevät esille, sillä esiintymistilaisuuksia ei ole kovin runsaasti, järjestäjät kertovat.

Järjestelyihin myös osallistunut ammattiopiston projektityöntekijä Sanna Kujala ei vielä osaa sanoa, järjestetäänkö Amorok myös ensi vuonna.

– Tämänkertaisen tapahtuman järjestelyihin osallistui ammattiopiston ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita, joten he saattavat innostua jatkamaan Amorokin järjestämistä.

AMMATTIIN opiskelevien yhdistyksen Sakki ry:n puheenjohtaja Kati Kokkonen muistuttaa ammattiopintojen arvostuksen noususta.

– Amikseen ei enää jouduta vaan sinne oikeasti halutaan. Ammatilliseen koulutukseen hakeutuva ei automaattisesti pääse sisään, sillä joillakin aloilla vaadittava keskiarvo voi hyvinkin olla yli kahdeksan.

– Aloituspaikkoja ammatillisessa koulutuksessa ei enää riitä kaikille, joten paikkoja tulisi lisätä pikaisesti.

VANHEMPIEN asenteissa ammatillista koulutusta kohtaan on Kokkosen mukaan vielä parantamisen varaa. Monen vanhemmat tai isovanhemmat ovat saattaneet sanoa nuorelle, että mikset hakenut lukioon.

– Kannattaa päivittää oman lähipiirin tietämys vaikka sillä, että kolmen vuoden ammatillisen perustutkinnon jälkeen voi jatkaa niin ammattikorkeakouluun kuin yliopistoon.

Amorokin yhtenä tavoitteena on lisätä ammattiopintojen arvostusta ja muistuttaa ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksista. Tapahtumaan osallistuivat seurakunta, huumebussi sekä SAK. Paikalliset yritykset ja ammattiliitot ovat tukeneet tapahtumaa.

Amorokissa vieraili viitisensataa nuorta aidan sisä- tai ulkopuolella.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen